EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Problema ignorată la dezbaterea prezidenţială din SUA: legislaţia privind controlul armelor

0

Candidaţii la preşedinţia Statelor Unite, Barack Obama pentru un nou mandat şi republicanul Mitt Romney, rămân evazivi legat de necesitatea unor legi privind controlul armelor de foc, aşa cum s-a văzut în confruntarea televizată de marţi, se arată într-un editorial publicat de cotidianul american The New York Times.

O cetăţeană obişnuită, Nina Gonzalez, a fost cea care a ridicat la dezbaterea prezidenţială de marţi dintre Obama şi Romney, ceea ce până acum a fost o problemă fantomă pe parcursul campaniei electorale: lipsa unor controale eficiente privind armele, precum şi orice discuţie politică de substanţă despre această criză. Anual, peste 30.000 de persoane sunt împuşcate şi omorâte în SUA.

Gonzalez l-a întrebat politicos pe preşedintele Obama ce s-a întâmplat cu angajamentul său de acum patru ani de a lupta pentru reînnoirea interdicţiei privind armele de asalt. Această prevedere, care interzice fabricarea de arme de foc semiautomate pentru uz civil, a fost pusă în aplicare în 1994 şi a expirat în 2004. A fost un angajament din care Obama şi administraţia sa nu au făcut niciodată o prioritate, în pofida mai multor împuşcări în masă atroce survenite în timpul mandatului său.

Campania actuală se focalizează în prezent pe o serie de state în care menţionarea controlului armelor este considerată toxică din punct de vedere politic.

La dezbatere, Obama a afirmat că doreşte să aibă o ‘conversaţie mai largă’ privind reducerea violenţei, iar ‘o parte din ea este de a vedea dacă putem obţine o reintroducere a interzicerii armelor de asalt’. Acest tip de discuţie ”călduţ”, potrivit New York Times, nu va face nimic pentru a trece această legislaţie crucială prin Congres.

Mitt Romney a fost mult mai rău, consideră ziarul american. În contextul în care a fost ”uns” recent candidat al ”National Rifle Association”, el se opune categoric reînnoirii interdicţiei armelor de asalt, chiar dacă în calitate de guvernator al statului Massachusetts a semnat o interdicţie la nivelul statului, în 2004, după ce interdicţia federală de 10 ani a expirat. În legislativul statului, Romney a denunţat fără echivoc armele în stil militar drept ‘instrumente de distrugere, cu singurul scop de a urmări şi ucide oameni’.

Aşa a procedat atunci. Acum însă, în campania electorală la nivel naţional, Romney nu a spus nimic de acest fel şi a încercat să înfăţişeze interdicţia de stat drept o legecare a fost pro-sportivi, de asemenea.

Ambii candidaţi au încercat în mod nesatisfăcător să coreleze diferiţi factori precum familia, şcoala şi cei sociali de crimele facilitate de legislaţia inadecvată şi uneori inexistentă privind controlul armelor de foc. Într-adevăr, legislaţia privind armele este slăbită, nu întărită, de legislaturi de stat, de multe ori cu sprijin bipartizan. Printre cele mai grave măsuri se numără permisele de port-arme în colegii şi alte locuri publice, precum şi legea blamabilă ”stand your ground” /”rămâi tare pe poziţia ta”, legată de legitima apărare, n.red/, care permite practic unor ”fantezişti macho” să tragă pentru a ucide atunci când se simt ameninţaţi, comentează ziarul american.

Nici Obama şi nici Romney nu manifestă vreun interes în discutarea acestei ameninţări la adresa siguranţei publice. Flagelul include 4,5 milioane de arme de foc vândute anual în SUA şi peste un milion de persoane ucise de arme în ultimele patru decenii. Cercetările au arătat că dintre 23 de naţiuni care au o populaţie mare şi venituri ridicate, SUA se remarcă prin 80% dintre decese, iar cetăţenii americani sunt afectaţi de rate ale omuciderii de 6,9 ori mai mari decât în alte ţări.

SUA au nevoie de politici sănătoase şi eficiente de control al armelor, inclusiv interzicerea armelor de asalt, nu de confuzie politică. Indiferent care candidat va câştiga alegerile prezidenţiale, este cert că mandatul său va fi marcat de moartea prin împuşcare a altor zeci de mii de americani, avertizează în final editorialul.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.