11 insule locuite sunt ameninţate cu dispariţia

0

– Pe măsură ce clima se încălzeşte, gheaţa mării şi calotele glaciare din Groenlanda şi Antarctica continuă să se topească. Acest aspect, dar şi alţi factori au dus la creşteri ale nivelului mării şi o încălzire a Pământului.

Schimbările climatice se vor manifesta în nenumărate feluri, inclusiv prin modificări în tiparele vremii şi în evenimente meteorologice mai extreme.

“Pe unii, creşterea nivelului mării îi poate scufunda complet”, spune Michael Mann într-un interviu de luna aceasta.

Potrivit EPA, nivelul global al apelor a crescut cu 20 de centimetri din 1870. Această schimbare afectează deja insulele joase care sunt nevoite să se adapteze. Unele populaţii se mută în zone mai înalte sau încearcă să cumpere teren de la alte ţări pentru a-şi muta cetăţenii, potrivit Businessinsider.com.

Estimările cele mai reţinute ale organizaţiilor guvernamentale privind schimbările climatice sugerează că nivelul global al mării va înregistra o creştere între 20 şi 40 de centimetri până în anul 2090. Predicţiile Academiei Naţionale de Ştiinţe din 2009 sugerează că până în 2100, nivelul mării ar putea creşte cu valori între 40 şi 140 de centimetri, în funcţie de cum răspunde Pământul la schimbarea climei.

Iată insulele ameninţate cu dispariţia şi modul în care oamenii de aici încearcă să facă faţă la creşterea nivelului mărilor.

 • Kiribati

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/insula-kiribati.jpg

Preşedintele din Kiribati, Anote Tong, se află în discuţii cu guvernul militar din Fiji pentru a cumpăra 20 de kilometri pătraţi de teren, cu scopul de a muta 102.697 de oameni care trăiesc în ţara sa. Preşedintele Tong a spus că aceasta este ultima soluţie pentru ei: “Oamenii vor trebui să se mute, deoarece mareele au ajuns în satele şi casele noastre”.

Kiribati este la jumătatea distanţei între Hawaii şi Australia şi este formată din 32 de atoli la înălţime joasă şi de o insulă ridicată. Majoritatea populaţiei s-a mutat deja pe insula Tarawam, după ce restul teritoriul lor a dispărut sub apele oceanului.

Locuitorii din Abaiang, una din insulele statului Kiribati, au trebuit să mute întregul sat Tebunginako din cauza apelor crescute şi a eroziunii.

 • Maldive

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/insulele-maldive.jpg

Insulele Maldive, alcătuite din peste 1000 de insule în vestul Indiei, se află la doar 1,3 metri deasupra nivelului mării. Cei 325.00 de rezidenţi ai insulei (plus încă 100.000 de muncitori imigranţi care nu sunt număraţi la recensământ) sunt ameninţaţi de nivelul mării tot mai ridicat.

Un documentar numit “Preşedintele Insulei” spune povestea preşedintelui Mohamed Nasheed din Maldive, în timp ce se confruntă cu această ameninţare pentru ţara sa. O creştere de doar 90 de centimetri ar scufunda Maldive şi ar face insulele nelocuibile.

 • Seychelles

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/insulele-seychelles.jpg

Insulele Seychelles sunt alcătuite din 115 insule din granit şi coral, şi sunt localizate în vestul Oceanului Indian, cu o populaţie de 87.122 de persoane. Scufundătorul Michael Esprons a constatat cu uimire că “Apele erau mai îndepărtate. Însă, în curând, apele vor ajunge chiar în hoteluri”.

De asemenea, acesta a remarcat că turismul este tot mai afectat pe măsură ce plajele se restrîng, iar unele chiar dispar. Localnicii îşi amintesc că înainte existau fâşii largi de nisip la dispoziţia turiştilor, iar acum aceştia se îngrămădesc în zonele de litoral înguste care au mai rămas.

 • Insulele Torres Strait

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/insulele-torres-strait.jpg

Insulele Torres Strait sunt localizate între Australia şi Noua Guinee şi sunt alcătuite din 274 de insule cu o populaţie de peste 8.000 de persoane. Mass-media internaţională a vorbit cu localnicii care au locuit lângă mare de generaţii întregi. Maria Passi,  o localnică a insulelor, a povestit că “Noaptea nu pot să dorm dacă mareea este prea înaltă. Nu mă mai simt în siguranţă lângă mare de când casa mi-a fost inundată într-o noapte”. Soţul acesteia, Ron, îşi aminteşte acea noapte. “Era apă peste tot, şi gunoaie plutind peste tot, iar nucile de cocos erau sub pat. Când am văzut cum arată totul în jurul meu, m-am aşezat pe pat şi am început să plâng.”

 • Tegua

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/insulele-tegua.jpg

Organizaţia Naţiunilor Unite i-a declarat pe cei aproximativ 100 de rezidenţi ai insulei Tegua, care face parte din Insulele Torres Strait localizate în Pacificul de Sud, ca fiind primii refugiaţi ai schimbării climei în 2005.

O mare parte din inundaţii s-au datorat faptului că insula s-a scufundat cu aproape 12 centimetri între 1997 şi 2009, însă şi nivelul mării a crescut, provocând aproape un sfert din inundaţii.

 • Insulele Solomon

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/insulele-solomon.jpg

Insulele Solomon se află la est de Papua Noua Guinee şi au o populaţie de 584.578 de persoane. O echipă de cercetători francezi a monitorizat insula Vanikoro, una din cele 992 de insule care formează lanţul insular, considerând că aceasta se scufundă încet.

Echipa a aşezat un indicator la o distanţă sigură de plajă, iar şapte ani mai târziu acesta era sub ape. După această constatare, cercetătorii au descoperit că, pe lângă creşterea nivelului apelor, şi această insulă se scufundă.

 • Micronesia

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/insulele-micronezia.jpg

Micronezia este formată din 607 insule muntoase şi atoli din coral şi este erodată de creşterea nivelului mării, iar centimetri din teritoriu au dispărut deja. Insulele se află în estul statului Filipine şi au o populaţie de 102.634 de persoane.

Un bărbat a fost observat cum stătea în apă până la gambe, în locul unde se afla un cimitir. Ambasadorul Microneziei la ONU a spus că “nici măcar morţii nu mai sunt în siguranţă în ţara mea”. Totodată, apele oceanului îngroapă şi culturile agricole, iar o creştere sensibilă a apelor ar face insula nelocuibilă.

 • Palau

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/insulele-palau.jpg

Palau este format din opt insule principale şi peste 250 de insule mai mici, la aproximativ 800 de kilometri în sud-estul statului Filipine. Populaţia insulelor este de 20.000 de oameni, iar aceştia sunt ameninţaţi de nivelul apelor tot mai ridicat.

William Brangham de la PBS a spus: “Coastele din Palau sunt erodate, pământurile agricole locale sunt îmbibate de apă de mare, iar recifurile valoroase sunt ameninţate”. Preşedintele din Palau, Johnson Toribiong, descrie daunele pe care le vede ca pe efectele “unui tsunami care se mişcă lent”.

 • Insulele Carteret

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/insulele-carteret.jpg

Insulele Carteret sunt localizate în sud-vestul Oceanului Pacific şi sunt casa a aproximativ 2.500 de oameni. Unele persoane cred că aceste insule vor deveni nelocuibile până în anul 2015, pe măsură ce mareele tot mai ridicate au inundat insulele, distrugând culturile, fântânile şi casele.

Bernard Tunim, şeful teritoriului insular, a spus: “În ultimii 10-20 de ani, schimbarea a fost dramatică. Am experimentat multe valuri uriaşe, iar când sunt însoţite şi de suflul vântului, acestea vin direct pe insulă, distrugându-ne legumele şi fructele. Apa sărată a distrus copacii cu fructe şi a inundat fântânile”.

 • Tuvalu

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/insulele-tuvalu.jpg

Insulele Tuvalu sunt alcătuite din şase atoli şi trei insule recif şi au o populaţie estimată în 2005 de 11.636 de persoane. Cel mai înalt punct al ţării este la mai puţin de cinci metri deasupra nivelului mării, dar majoritatea teritoriului se află la o înălţime mai mică de un metru.

În 2003, primul ministru din Tuvalu, Saufatu Sopoanga, a spus adunării generale a ONU: “Trăim cu o frică permanentă a impactelor negative ale schimbărilor climatice. Pentru o naţiune din atoli de coral, creşterea nivelului apelor şi evenimentele meteorologice severe se conturează ca o ameninţare tot mai mare pentru întreaga noastră populaţie. Ameninţarea este reală şi serioasă, şi nu este cu nimic diferită faţă de o formă de terorism lentă şi perfidă, îndreptată împotriva noastră”.

 • Bangladesh

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/agricultura-bangladesh.jpg

Deşi nu este o insulă, Bangladesh, localizată în Asia de Sud, se confruntă cu inundaţii care acoperă aproape un sfert din ţară în fiecare an. Schimbările climei fac aceste inundaţii să fie tot mai grave şi cei 156 de milioane de oameni de pe teritoriul acestei ţări învaţă cum să trăiască cu aceste dezastre.

Fermierii au creat un tip de agricultură plutitoare, cu ajutorul plutelor realizate din paie, trestie de orez, şi o plantă numită zambilă de apă.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.