EUR
4,83 RON
(+0.03%)
USD
4,12 RON
(+0.04%)
GBP
5,36 RON
(+0.08%)
CHF
4,49 RON
(-0.44%)
BGN
2,48 RON
(-0.26%)
BYN
1,68 RON
(+0.38%)
CAD
3,07 RON
(-0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.62%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(-0.4%)
INR
0,05 RON
(-0.08%)

Demisia lui John Dalli: Antreprenorul maltez a cerut 60 de milioane de euro

Omul de afaceri maltez aflat la originea investigaţiei OLAF care a dus la demisia comisarului european pentru sănătate John Dalli a cerut 60 de milioane de euro de la producătorul suedez de tutun Swedish Match pentru a se folosi de contactele sale cu comisarul şi a influenţa o posibilă viitoare propunere legislativă privind produsele din tutun, a anunţat vineri, 19 octombrie 2012, compania, citată de Reuters şi AFP.

John Dalli, şi el maltez, şi-a anunţat marţi demisia, cu efect imediat, din cadrul executivului comunitar. Acesta l-a informat pe preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, că a luat decizia de a demisiona după ce a fost informat că executivul UE a primit raportul final în urma unei investigaţii a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) asupra unei plângeri depuse în mai 2012 de producătorul de tutun Swedish Match.

Compania sugera că un antreprenor maltez s-a folosit de contactele sale cu John Dalli pentru a obţine avantaje financiare din partea sa, în schimbul încercării de a influenţa o posibilă viitoare propunere legislativă privind produsele din tutun, în principal asupra interdicţiei UE pentru exportul de snus, o formă de tutun pudră, folosit pe scară largă în Suedia. Imediat ce CE a primit plângerea, aceasta a sesizat OLAF pentru a declanşa o investigaţie.

Conform cotidianului suedez Aftonbladet, antreprenorul maltez, Silvio Zammit, a cerut de la Swedish Match 10 milioane de euro ca avans, urmând ca alte 50 de milioane să-i fie livrate după schimbarea legislaţiei.

„Acestea sunt sumele despre care vorbim, şi ţin să subliniez de asemenea că pentru noi suma nu are importanţă”, a precizat purtătorul de cuvânt al companiei suedeze, Patrik Hildingsson.

Potrivit acestuia, un angajat al companiei s-a întâlnit în Malta cu Zammit, care a susţinut că vorbeşte din partea lui Dalli şi a cărui atitudine i-a îndemnat la precauţie pe reprezentanţii Swedish Match. Aceasta a refuzat oferta şi a informat Comisia, a adăugat Hildingsson.

Comisia Europeană a precizat la rândul său nu a fost încheiat niciun acord şi nu s-a făcut niciun transfer de bani, iar OLAF nu a găsit nicio dovadă că John Dalli ar fi luat mită.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata