EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,25 RON
(+0.3%)
GBP
5,32 RON
(+1.16%)
CHF
4,53 RON
(+0.11%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.36%)
CAD
3,13 RON
(+0.71%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,96 RON
(+0.6%)
JPY
0,04 RON
(+0.34%)
CZK
0,18 RON
(+0.17%)
INR
0,06 RON
(+0.68%)

Părul se poate albi peste noapte din cauza stresului?

– Este o poveste des întalnită, şi se spune că i s-a întâmplat chiar şi Mariei Antoaneta. Însă, din cercetările celor interesaţi de acest fenomen, reiese că este dificil să ajungi la rădăcina problemei, relatează Bbc.co.uk.

În 1982, un pilot pe nume Eric Moody era pregătit pentru un zbor nocturn liniştit din Kuala Lumpur spre Perth. Cerul era senin şi echipajul era fericit, deoarece s-a bucurat de o noapte în plus în Malaezia. Însă, în timpul zborului, un motor a cedat. La scurt timp, a urmat al doilea şi apoi al treilea. Câteva minute mai tarziu nu mai era niciun motor în stare de funcţiune. Cu cea mai calmă voce posibilă, Moody a făcut anunţul: “Bună seara doamnelor şi domnilor, vă vorbeşte căpitanul. Avem o mică problemă. Toate cele patru motoare s-au oprit. Facem tot ce ne stă în putinţă să le repornim. Sper că nu sunteţi prea stresaţi”.

Eric Moody a arătat doar câteva semne de teamă în timp ce a reuşit să facă o aterizare de urgenţă pe aeroportul din Jakarta, iar mai târziu a descoperit că cenuşa de la un vulcan afectase toate cele patru motoare. Însă, în următoarele şase luni de la incident acesta a observat că părul din vârful capului se face alb. În mai puţin de un an de zile, tot părul lui a devenit alb ca neaua.

Căpitanul Moody nu este singurul caz. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi unor personalităţi istorice, dar într-o perioadă mult mai scurtă.

Atunci când regina franceză, Maria Antoaneta, a fost condusă spre ghilotină, la vârsta de 37 de ani, părul său s-a făcut alb în noaptea dinaintea execuţiei. Avocatul englez sir Thoomas More, care a fost mai târziu canonizat, a fost executat în Turnul Londrei în 1535, iar părul său a albit înainte de moarte.

Acestea sunt istorisiri minunate, dar există o posibilitate ştiinţifică ca acest lucru să se întâmple? Se poate albi părul peste noapte? Există un proces fiziologic prin care stresul extrem poate schimba culoarea părului atât de repede?

 

Pierderi de păr subite

Părul obţine culoarea din două tipuri de pigmenţi de melanină: eumelanina, care dictează cât de închis este părul şi feomelamina, care determină cât de roşu sau galben este părul.

Pe măsură ce îmbătrânim, celulele din foliculii de păr încetează să mai producă aceşti pigmenţi şi părul îşi pierde treptat din culoare. În final, efectul general al combinaţiei dintre părul colorat şi cel fără culoare, în special la persoanele cu părul negru, este nuanţa de gri.

Procesul din spatele acestui aspect nu este foarte bine înţeles. Un studiu a arătat că părul devine gri în mod natural cu ajutorul aceloraşi substanţe chimice folosite pentru a decolora părul. Ideea propusă de studiile ştiinţifice este că celulele care fac melanina produc peroxid de hidrogen, care este în mod normal descompus de o enzimă numită catalasă. Totuşi, producţia enzimei scade pe măsură ce înaintăm în vârstă şi peroxidul de hidrogen care se acumulează împiedică producţia de melanină.

Numele medical pentru albirea subită a părului este canities subita. Cea mai bună explicaţie pentru aceasta nu este faptul că părul îşi schimbă culoarea, ci aceea că firele de păr pigmentate cad. O afecţiune numită alopecia ariata determină părul să cadă brusc, şi astfel apar zonele de chelie. Se crede că această afecţiune este provocată de un răspuns auto-imun, ajungându-se în situţaia în care sistemul de apărare al organismului se întoarce împotriva sa. Această afecţiune poate fi exacerbată de stres, de unde provine şi asocierea dintre părul alb şi experienţele traumatizante.

 

Puncte şoc

Această explicaţie ar putea fi luată în calcul în cazuri precum cel al căpitanului Moody. Părul său a avut nevoie de aproape un an de zile pentru a deveni în totalitate alb. Dar cazurile care s-au petrecut peste noapte, precum cel al reginei Maria Antoaneta sunt mai greu de explicat.

Mai există un caz recent al unei femei în vârstă de 54 de ani, din Elveţia, care avea căderi de păr pe zone mici ale scalpului, care ajunseseră să arate ca nişte petice. Aceasta a urmat un tratament cu steroizi, care i-au tratat cu succes căderea de păr, însă în câteva săptămâni tot părul său a devenit alb, chiar dacă aceasta nu a avut nicio exprienţă traumatizantă.

Anul trecut, Robert Lejkowitz (cel care a primit Premiul Nobel pentru chimie anul acesta) a realizat un studiu care oferă câteva indicii. Acesta a identificat un mecanism prin care un semn distinctiv al stresului cronic provoacă leziuni ADN-ului, fapt care ar putea duce la albirea bruscă a părului.

Enigma părului gri pare a fi un aspect simplu pentru ştiinţa medicală, dar nu este aşa. Pentru a examina exact ce se întâmplă ar trebui să examinezi părul înainte şi după un incident şocant, analizând cu atenţie culoarea sa şi desimea. Situaţiile în care viaţa este în pericol nu numai că sunt rare şi imprevizibile, dar niciun comitet de oameni de ştiinţă nu va permite inducerea unei experienţe suficient de înfricoşătoare într-un laborator doar pentru a analiza impactul asupra părului.

Totuşi, perspectiva privind schimbarea culorii părului după traversarea unui şoc este plauzibilă. Sunt momente în viaţă când inteligenţa organismului dezvăluie mai mult decât ne imaginam noi. Sub calmul impresionant al domnului Moody şi stăpânirea de sine, care a ajutat la salvarea a 247 de pasageri, organismul său spunea o altă poveste.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata