EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Actorul din Mr. Bean pledează pentru libertatea britanicilor de a insulta

0

Actorul britanic Rowan Atkinson, interpretul celebrului Mr. Bean, a lansat o campanie care vizează schimbarea legislaţiei actuale prin care „cuvintele şi comportamentele insultătoare” sunt interzise, informează vineri cotidianul The Telegraph şi agenţia Efe.

Starul din Mr. Bean a atacat o „cultură perfidă a cenzurii” care câştigă teren în Marea Britanie şi care a dus la arestarea unui predicator creştin, a unui critic al scientologiei şi chiar a unui student care făcuse o glumă.

Rowan Atkinson a criticat această „nouă intoleranţă” şi a cerut anularea pasajelor în acest sens din legea ordinii publice, afirmând că acestea au un „efect distrugător asupra libertăţii de exprimare şi dreptului la protest”.

„Problema clară a incriminării insultei este că dă loc la foarte multe interpretări. Criticile, ridiculizarea, sarcasmul, chiar simpla afirmare a unui punct de vedere alternativ pot fi interpretate ca insulte”, a subliniat actorul marţi, la lansarea campaniei, la care au participat mai multe personalităţi din viaţa artistică şi politică britanică.

Reprezentanţi ai poliţiei şi procuraturii britanice sunt acuzaţi că au dat dovadă de exces de zel în interpretarea Secţiunii 5 a respectivei legi, care decretează ilegale cuvintele sau comportamentele ameninţătoare, abuzive şi insultătoare. Nu este clar ce anume înseamnă „insultătoare”, ceea ce a dus la o serie de arestări controversate.

Astfel, un băiat de 16 ani a fost reţinut pentru simplul fapt că arbora paşnic o pancartă pe care scria: „Scientologia este un cult periculos”. De asemenea, nişte militanţi pentru drepturile homosexualilor au fost arestaţi în timp ce protestau împotriva grupului fundamentalist islamic Hiz-u-Tahrir şi a poziţiei sale faţă de homosexuali, evrei şi femei.

De-a lungul secolelor, libertatea de exprimare a avut un rol vital în Marea Britanie. Anularea acestei legi /datând din 1986, n.r./ ar reinstaura acest drept”, a declarat la rândul său deputatul conservator David Davis.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.