GALERIE FOTO: Robotul care dansează la bară

Performanţele în robotică continuă să se răspândească tot mai mult în domeniul explorării spaţiale, al sănătăţii, al siguranţei publice, al apărării sau al divertismentului. Aceste maşinării, unele complet automatizate, altele având nevoie de intervenţie umană, ne lărgesc orizonturile şi puterea de înţelegere, călătorind în locuri mult prea periculoase sau imposibil de atins de către fiinţele umane.

NASA are momentan în curs de desfăşurare zeci de misiuni robotice, cu sateliţi care orbitează în jurul Lunii şi al altor patru planete, şi încă două în drum spre Ceres şi Pluto, relatează Theatlantic.com.

În următoarele imagini sunt prezentate cele mai recente tehnologii robotice mediatizate în ultimele luni.

 1. Semănând cu un cal fără cap, sistemul robotizat LS3, dezvoltat de către Agenţia de Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare, prospectează terenul în timpul unei demonstraţii la baza Myer-Henderson, din Virginia, SUA, pe data de 10 septembrie 2012.

LS3 a fost dezvoltat pentru utilizarea sa în armata americană, pentru a căra încărcături grele şi echipament pe diverse tipuri de teren.

Foto: USMC/Sgt. Mallory S. VanderSchans

2. Un submarin robotizat care înoată liber pe sub gheaţa mării din estul Antarcticii. Oamenii de ştiinţă au produs primele hărţi tridimensionale ale suprafeţei de sub gheaţa mării din Antarctica, ceea ce i-a ajutat să înţeleagă mai bine impactul schimbărilor climatice asupra continentului arctic.

Echipa de cercetători din opt ţări a folost un submarin robot pentru a cartografia o lume îngheţată cu munţi şi văi, ceea ce a permis măsurători exacte ale grosimii calotei glaciare.

Foto: Reuters/Australian Antarctic Division

 3. Inginerul francez Christophe Millot stă alături de prototipul său Wall-Ye, un robot proiectat pentru a tăia viţa de vie, în podgoria Pouilly Fuisse. Fotografia a fost făcută cu ocazia unei conferinţe de presă, în apropiere de Macon, Franţa, pe data de 12 octombrie 2012.

Robotul de 50 pe 60 centimetri, cu patru roţi şi două braţe metalice, are şase camere web şi un GPS şi se poate rostogoli printre rândurile de viţă de vie, poate testa solul şi verifica strugurii.

Foto: Reuters/Robert Pratta

4. Ofiţerul şef al mandatului 2 din armata americană Dylan Ferguson  lansează un vehicul aerian Puma fără pilot în provincia Ghazni din Afganistan, pe data de 25 iunie 2012.

Foto: U.S. Army/Sgt. Mike MacLeod

 5. Sophie Morgan a putut merge cu ajutorul lui “Rex”, un exoschelet robotizat, la evenimentul Welcome Trust din Londra, pe data de 19 septembrie 2012. Sistemul permite persoanelor dependente de scaunul cu rotile, inclusiv persoanelor complet paralizate, să stea în picioare şi să meargă în mod independent. Sophie a rămas paralizată de la piept în jos în 2003, în urma unui accident de maşină.

Foto: Dan Kitwood/Getty Images

 6. Pe Marte, robotul NASA pe nume Curiosity se fotografiază singur: această imagine arată spectometrul cu raze X (APXS), iar în fundal se poate observa peisajul marţian. Imaginea a fost realizată pe data de 7 septembrie 2012, în a 32-a zi a misiunii de operare de pe suprafaţa planetei Marte, cu ajutorul camerei Mast a sondei. APXS poate fi observat în mijlocul imaginii.

Această fotografie i-a ajutat pe oamenii de ştiinţă să afle dacă spectometrul APXS s-a umplut de praf, în urma aterizării pe Marte. Cercetătorii au îmbunătăţit culoarea în această versiune, pentru a arăta peisajul marţian aşa cum ar arăta în condiţiile de luminozitate de pe Pământ, ceea ce îi ajută la analizarea terenului.

Foto : NASA/JPL-Caltech/MSSS

 7. O privelişte panoramică a dealurilor îndepărtate de pe Marte în partea de nord-est, şi un teren stâncos în prim-plan, observate de robotul Curiosity al NASA .

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

 8. Robotul Andros F6A, controlat de membrii echipei aeriene americane, manipulează un rucsac care conţine un dispozitiv explozibil improvizat în timpul unui exerciţiu de contracarare a unei ameninţări ostile la baza aeriană Cannon, din New Mexicos, pe data de 20 iunie 2012.

Foto : USAF

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.