EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Infrastructura şi dezvoltarea sistemelor de irigaţii, speranţele constructorilor pentru creştere

0

Programele de infrastructură cu fonduri europene şi investiţiile în agricultură, în special în proiectele de irigaţii, ar putea ajuta piaţa construcţiilor, care ar putea să scadă în acest an sub nivelul din 2011, a declarat duminică Liviu Neagu, general manager Bergerat Monnoyeur România & Moldova, unul din principalii jucători pe piaţa utilajelor pentru construcţii din România.

‘În momentul de faţă, estimările sunt că piaţa contrucţiilor ar putea să scadă un pic sub nivelul din 2011, dacă vorbim, pur şi simplu de constructori. S-au dezvoltat proiectele care au beneficiat de subvenţiile europene, gen Coridorul 4, proiectele care au fost pe partea de tratare a deşeurilor, elemente care au adus vigoare în anumite zone şi pentru anumiţi constructori.

Din punct de vedere al construcţiilor rezidenţiale afectează mai puţin activitatea noastră ca şi furnizor de utilaje, distribuitor, dar şi acolo este o uşoară revigorare în anumite zone, mai ales în zonele cu potenţial economic deosebit. Din păcate alte investiţii mari, majore, nu au fost făcute. Sunt unele pe hârtie dar sunt într-un stadiu atât de incipient încât ne temem să vorbim de ele că vor fi deschise anul viitor’, a spus reprezentantul Bergerat Monnoyeur .

Acesta a subliniat că piaţa ar putea fi ajutată de proiectele de infrastructură cu fonduri europene, mai ales că absorbţia fondurilor în domeniu este sub aşteptări.

‘Infrastructură nu înseamnă numai birouri de clasă A, înseamnă şi autostrăzi, şi centura Bucureştiului să se poată circula uşor, înseamnă şi partea de cale ferată, şi partea de locuri de parcare, înseamnă tot. Este păcat că pe o perioadă de 6-7 ani un buget alocat de comunitatea europeană de aproximativ 20 miliarde de euro să nu fie folosit pentru a implementa proiecte ce pot ridica, uşor, uşor, România. Este o lumină care ni se dă şi trebuie să profităm, este o direcţie. Trebuie să investim acolo unde sunt bani’, a explicat Liviu Neagu.

O altă oportunitate pentru constructori şi furnizori de utilaje o reprezintă agricultura, acolo unde se preconizează investiţii masive mai ales în zona dezvoltării sistemelor de irigaţii.

‘Avem un pământ care este foarte bun, dar din păcate nu îl folosim la maxim şi una din probleme este lipsa irigaţiilor, mai ales într-o vară secetoasă cum a fost aceasta. Din ce în ce mai mulţi jucători din piaţa agricolă se arată interesaţi de a dezvolta un sistem de irigaţii, într-o formă sau alta, şi acolo va fi nevoie de utilaje de construcţii, atât pentru reconstruirea sistemului de irigaţii cât şi pentru întreţinerea lui’, a spus directorul Bergerat Monnoyeur.

Daniel Constantin, ministrul agriculturii, a anunţat recent că principala sa prioritate, pentru următorii ani, o reprezintă un program de reabilitare a sistemului de irigaţii, în valoare de un miliard de euro, care vizează sistemul aferent unei suprafeţe de 800.000 de hectare.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.