Ion Dichiseanu, la 79 de ani: Am îmbrăţişat meseria de actor cu toată fiinţa mea

0

Ion Dichiseanu, unul dintre cei mai cunoscuţi actori din România, cu o carieră de invidiat atât în teatru, cât şi în film, împlineşte sâmbătă 79 de ani.

 Acesta a declarat că va avea o petrecere restrânsă alături de cei dragi, iar cel mai frumos cadou primit vreodată la aniversarea zilei de naştere este fiica sa, Ioana.

În prezent Ion Dichiseanu joacă în „Scapino”, alături de mulţi alţi actori talentaţi, şi în „Pluralul englezesc”.
El spune că ar putea turna un nou film, în regia lui Sergiu Nicolaescu, în decembrie, ”Candele pe zăpadă”.
Dichiseanu recunoaşte că destinul l-a împins ”spre această nobilă meserie”, iar ”Dumnezeu i-a îndrumat paşii”.

”Am îmbrăţişat meseria de actor cu toată fiinţa mea. La început am făcut un an şi jumătate chimie şi după aceea destinul m-a chemat spre această nobilă meserie. A fost o întâmplare. Eu de mic copil umblam cu poezii, cu melodii. Aveam restanţă la chimie organică, la Neniţescu, marele academician Neniţescu, şi, în loc să învăţ la chimie, eu umblam cu Shakespeare la subţioară. Cam aşa s-a întâmplat, mă chema destinul, Dumnezeu mi-a îndrumat paşii. Aşa cum spune italianul, această profesie este „una spina, e una rosa” – şi bucurii şi necazuri, dar dacă crezi în ea şi te dedici total reuşeşti”, a afirmat Dichiseanu.

Artistul se declară mâhnit că nu are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti.

”Cred că s-ar putea pune şi întrebarea, fiindcă primesc destul de multe telefoane, de ce cei care răspund de acest lucru şi văd un palmares atât de bogat ca al meu nu îmi pun şi mie o stea acolo, o stea, o chestie morală. Nu mă întreb eu, voi ar trebui să vă întrebaţi. Dacă stau şi mă uit, sunt doar câţiva care au apărut acolo, zece sau cincisprezece. Dacă verifici cine are palmaresul cel mai bogat… Pentru mine se poate începe cu aceste cinci roluri mari shakespeariene, plus Dostoievski, plus Sofocle, Oedip rege şi alte şi alte roluri pe care nu le mai înşir că nu o să ai hârtie să scrii câte roluri am jucat eu.

Eu nu vreau să fac gălăgie. Este uşor să mă duc la televiziune, dar nu mi-a plăcut niciodată să vorbesc despre mine. Dacă ei nu ajung la concluzia că merit… sau poate nu merit. Probabil că sunt alte criterii. Dacă nu se pun pe criterii artistice, atunci care este criteriul? Poate este politic, că eu nu înţeleg. Este un mister pentru mine. Merg cu taxiul prin Bucureşti şi mă întreabă oamenii: Dar maestre, dumneavoastră de ce nu…? De ce? Mi-e jenă să mă întreb de ce. Nu ştiu”, a spus maestrul.

Despre cel mai frumos cadou primit vreodată de ziua sa actorul îşi aminteşte cu plăcere ca şi despre cele mai dragi roluri.

”Cadoul cel mai frumos l-am primit de la soţia mea şi a venit exact la o zi distanţă. Urmează ziua fetei mele şi acesta a fost cel mai frumos cadou. Cel mai mult mi-au plăcut rolurile shakespeariene: Othello, Antonio şi Cleopatra, Petruchio, Timon din Atena şi Coriolan, plus roluri din comedii, plus musical-uri. Am un palmares destul de bogat”, a arătat Dichiseanu.

* * *

Actorul Ion Dichiseanu s-a născut la Adjud, judeţul Vrancea, la 20 octombrie 1933. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti (1959) şi a desfăşurat o îndelungată activitate pe scena Teatrului Nottara din Bucureşti, unde a jucat în ”Antoniu şi Cleopatra” de W. Shakespeare, ”Femeia îndărătnică” de W. Shakespeare, ”Fraţii Karamazov” de Dostoievski, ”Oedip-rege” de Sofocle, ”Groapa” de Eugen Barbu ş.a.

A jucat în peste 50 de filme, printre care: ‘Darclee’ (1960), ‘Porto-Franco’ (1961), ‘Tudor’ (1962), ‘Titanic-vals’ (1964), ‘Runda 6’ (1965), ‘Războiul domniţelor’ (1969), ‘Pistruiatul’ (serial TV- 1973), ‘Cantemir’ (1975), ‘Toate pânzele sus’ (serial TV- 1976), ‘Acţiunea Autobuzul’ (1977), ‘Clipa’ (1979), ‘Burebista’ (1980), ‘Trandafirul galben’ (1980), ‘Misterele Bucureştilor’ (1984), ‘Racolarea’ (1985), ‘Maria şi Mirabela în Tranzistoria’ (1988), ‘Neînvinsă-i dragostea’ (1993), ‘Triunghiul morţii’ (1999), ‘Vocea inimii’ (2006).

În 2008, a interpretat rolul Colonelului în filmul lui Sergiu Nicolaescu, ‘Supravieţuitorul’, iar în 2009 a fost Miguel ‘Cervantes’ Pajarito, în serialul de televiziune ‘State de România’. Cel mai mare succes i l-a adus serialul de televiziune ‘Toate pânzele sus’, o adaptare cinematografică după romanul cu acelaşi nume al scriitorului Radu Tudoran, în care actorul a jucat personajul Pierre Vaillant.

În anul 1979 a obţinut Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul din filmul ‘Clipa’.

A publicat o carte cu întâmplări din viaţa personală şi activitatea artistică, intitulată ‘Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză’ (1995).

Este membru al Uniunii Artiştilor şi Realizatorilor de Film şi cetăţean de onoare al oraşului natal, Adjud.

A fost căsătorit cu cântăreaţa Simona Florescu şi are o fată, Ioana.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.