Iran: Justiţia nu-i permite preşedintelui să viziteze închisoarea Evin

0

Justiţia iraniană i-a refuzat preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad posibilitatea de a vizita închisoarea Evin, în nordul Teheranului, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al autorităţii judiciare. Procurorul general Gholamhossein Mohseni Ejeie a apreciat că această vizită „nu reprezintă o prioritate”, citează AFP.

”În contextul împrejurărilor deosebite, principalele priorităţi ale ţării sunt economia şi condiţiile de viaţă ale populaţiei /…/ Toate autorităţile ar trebui să se concentreze asupra unor probleme esenţiale /…/ iar vizitarea unei închisori este un lucru secundar”, a afirmat Gholamhossein Mohseni Ejeie.

Acesta a sugerat că interesul pentru Evin al preşedintelui Ahmadinejad, „care nu a formulat niciodată o asemenea cerere în cei şapte ani şi jumătate de când este preşedinte”, are legătură cu „prezenţa în penitenciar a unei persoane din anturajul său” – o aluzie transparentă la consilierul de presă al preşedinţiei iraniene Ali Akbar Javanfekr.

Javanfekr, preşedinte-director general al agenţiei de presă IRNA şi al grupului de presă guvernamental Iran, ispăşeşte din septembrie o pedeapsă de şase luni cu privare de libertate pentru publicarea de informaţii „care încalcă preceptele şi morala islamice”.

Această situaţie „sugerează o dimensiune politică” a cererii preşedintelui Ahmadinejad, care intervine „într-un moment nepotrivit”, a apreciat procurorul general al Iranului.

Preşedintele intenţiona ca la 8 octombrie să efectueze o deplasare la penitenciar Evin, unde sunt cei mai mulţi deţinuţi politici. Această vizită a fost însă „amânată” de autoritatea judiciară însărcinată cu sistemul penitenciar, potrivit mass-media iraniene.

Acest refuz reprezintă un nou semn al tensiunilor generate în urmă cu 18 luni între şeful statului şi aparatul judiciar controlat de linia dură a regimului, apropiată de liderul spiritual suprem, ayatollahul Ali Khamenei, conchide AFP.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.