Japonia: Deficit comercial record, din cauza crizei din Europa şi a conflictului cu China

Japonia a înregistrat cel mai mare deficit comercial pentru o jumătate de an fiscal, un semn că relaţiile dificile cu China şi criza datoriilor suverane din Europa au afectat puternic exporturile nipone, arată datele publicate luni de autorităţile de la Tokyo, transmite Kyodo.

În prima jumătate a anului fiscal 2012, Japonia a înregistrat un deficit comercial de 3.219 miliarde de yeni (40,6 miliarde de dolari), în creştere cu 90,1% faţă de perioada similară din 2011 şi cel mai semnificativ de când Ministerul de Finanţe a început publicarea acestor date, în 1979.

Doar în septembrie deficitul s-a ridicat la 558,6 miliarde de yeni, a treia lună consecutivă de majorare a deficitului şi cel mai mare înregistrat vreodată în septembrie.

Exporturile în prima jumătate a anului fiscal 2012 au scăzut cu 2% faţă de perioada similară din 2011, la 32.160 miliarde de yeni, după ce criza datoriilor din Europa a afectat încrederea consumatorilor şi a oamenilor de afaceri.

Importurile au crescut cu 2,6%, la 35.379 miliarde de yeni, după ce închiderea reactoarelor nucleare de la Fukushima a dus la sporirea importurilor de energie.

Exporturile către China au scăzut cu 8,2%, la 5.921 miliarde de yeni în prima jumătate a anului fiscal 2012, a patra lună consecutivă de declin.

Decizia de luna trecută a guvernului nipon de a naţionaliza un mic arhipelag revendicat de Beijing din Marea Chinei de Est, numit Senkaku de japonezi şi Diaoyu de chinezi, a declanşat numeroase manifestaţii antijaponeze, unele violente, în mai multe oraşe chineze.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.