Leo Iorga&Ordean: Vom lansa curând noul album şi pregătim primul concert în noua formulă

Membrii trupei Leo Iorga & Ordean au început deja repetiţiile pentru concerte, după ce au înregistrat mare parte din materialul muzical care va apărea pe albumul pe care îl vor lansa curând, ei promiţându-le fanilor că vor reveni în această toamnă pe scenă în noua formulă.

Într-un interviu acordat AGERPRES, la sala de repetiţii, Leo Iorga (voce), Adrian Ordean (chitară), Cristi Iorga (baterie), Dan Stesco ”Polymoog” (clape), Marian ”Lacke” Mihăilescu (bass) şi Alex Ardelean (chitară) au vorbit despre noul proiect la care lucrează, despre felul în care a primit publicul prima lor piesă şi despre noul album – primul după intervenţia chirurgicală la care a fost supus Leo Iorga.

AGERPRES: Leo Iorga & Ordean – un nou proiect, o nouă trupă, un nou început. Cum au apărut toate acestea şi cum vă simţiţi, fiecare dintre voi, cântând în această formulă?

Leo Iorga: Am cântat alături de Pacifica din 2003 şi, în ultima perioadă, după ce am scos pe piaţă albumul ”Leo Iorga şi Pacifica – După ani şi ani”, se simţea nevoia unor piese noi, a unui nou sound. M-am tot gândit la asta pentru că foştii noştri colegi Vlady Cnejevici şi Teo Boar în ultima vreme s-au ocupat şi de alte proiecte. La propunerea fratelui meu, Cristi Iorga, şi a lui Marian ”Lacke” Mihăilescu, amândoi vechi membri Pacifica, am luat legătura cu Adi Ordean, cu care eu am cântat nouă ani la Compact şi alţi trei ani la Schimbul 3, şi aşa s-a întâmplat înfiinţarea trupei actuale.

De altfel, Adi a masterizat şi albumul pe care l-am scos în primăvară, ”După ani şi ani”. Deci, după 16 ani, eu şi Adi ne reîntâlnim pentru a cânta pe scenă împreună, eu vocal, iar Adi la chitară, alături de Polymoog la claviaturi – alt membru marcant al trupei Compact, el a cântat 12 ani acolo -, Cristi la baterie, Lacke la bass şi Alex la chitară armonie, un tânăr talentat pe care l-am descoperit şi l-am cooptat în trupă, pentru că se simţea nevoia unui suflu tânăr, a unei forţe proaspete. De altfel, Adi Ordean păstrează în acest fel formula pe care o consideră ideală, cu doi chitarişti solo – el şi Alex. Deci vom apărea în concerte în formula de şase, vom cânta toate hiturile compuse de Ordean din 1988 până azi, dar şi piese noi.

Adrian Ordean: După mulţi ani de muzică în studio, revin pe scenă cu o nouă trupă. O parte dintre ei sunt colegi vechi, cu Leo am cântat ani buni la Compact şi la Schimbul 3, deci ne întoarcem, într-un fel, acasă. Îi avem alături pe Cristi şi Lacke, care au cântat cu Leo în Pacifica, l-am cooptat pe Polymoog, clăpar cu vechime, şi pe tânărul Alex, chitarist talentat.

Dan Stesco Polymoog: Pentru mine acest proiect este cel mai important de până acum, pentru că e cea mai bună formulă în care am cântat, totul e reuşit, şi din punct de vedere componistic, şi din punct de vedere tehnic. Cu Adi Ordean sunt de mult timp prieten, cu Leo la fel, suntem amândoi arădeni, iar când am aflat de colaborarea aceasta am privit-o cu mare interes, pentru că reţeta Iorga – Ordean funcţionează foarte bine.

Alex Ardelean: Am ajuns să cânt împreună cu membrii trupei printr-un noroc, am avut şansa să mă audă cântând, la un concert, Lacke, m-a plăcut şi m-a sunat să mă întrebe dacă vreau să cânt în noua trupă. Sunt bucuros că pot colabora cu asemenea muzicieni, apreciez că au încredere în mine, chiar dacă sunt tânăr.

Marian Lacke Mihăilescu: Pentru mine formula în care cânt acum e extraordinară, îmi doresc să rămânem aşa mulţi ani. Am cântat 21 de ani în Pacifica, dar acum încep un nou drum, sub marca Ordean, care e o marcă foarte cunoscută, toate piesele lui devin hituri. Îl ştiu pe Adi din ’84, l-am auzit atunci cântând la Sala Palatului nişte coveruri şi mi s-a părut incredibil, cânta mai bine decât chitaristul din trupa după piesele căreia se făceau coverurile. Îmi plac la nebunie repetiţiile pe care le facem acum şi abia aştept să cântăm pe scenă.

Cristi Iorga: Formula în care cântăm acum mi se pare foarte bună, avem piese noi, avem un alt fel de a vedea lucrurile şi un alt chef de treabă.

AGERPRES: Veţi lansa un nou album. Câte piese va cuprinde şi în ce stadiu sunteţi cu lucrul la acesta?

Leo Iorga: Deja am înregistrat nouă piese noi, care vor apărea pe noul album, în total vor fi probabil 12, iar vârful de lance va fi piesa ”Ploaia care cade”, pentru care vom realiza un single. Va fi şi un remember din perioada Schimbul 3 pe album, piesa ”Încă o zi fără tine”. Pentru mine, albumul acesta are o semnificaţie aparte, pentru că este primul pe care îl înregistrez după încercarea grea prin care am trecut în urmă cu un an şi jumătate – intervenţia chirurgicală la plămân, foarte complexă, la care am fost supus şi mulţumesc lui Dumnezeu că am ieşit învingător din bătălia cu boala.

Vom aborda şi noi stilul modern cu mai multe lansări, vom oferi publicului piesele încet-încet, pentru a avea timp să fie ascultate, digerate. Sunt fericit că păstrez calapodul muzical cu care m-am obişnuit, mă simt ca şi cum piesele acestea noi ar fi fost compuse de Adi pentru mine.

Ele însă existau, exista un proiect Ordean, căruia eu şi ceilalţi membri ai trupei ne-am alăturat la timp, zic eu. Aşa am preluat tot materialul muzical, iar acum dăm de ştire că asta e decizia noastră. Vom cânta împreună, Leo Iorga & Ordean. Am lucrat la foc continuu timp de trei săptămâni şi am înregistrat cele nouă piese, iar acum repetăm zilnic pentru repertoriul pe care îl vom avea în concerte. Sunt convins că va ieşi un material bun.

Adrian Ordean: Am înregistrat împreună materialul muzical de pe un proiect deja existent, l-am reluat alături de noua trupă, acum repetăm pentru concert. Toate piesele poartă semnătura Ordean, muzică şi text. Albumul va ieşi cât de curând, iar concertele vor începe în toamna asta. Va fi un album bun.

Dan Stesco Polymoog: Ştiu că albumul va fi un succes, Adi a reuşit în toate proiectele sale, o va face şi acum. Mă bucur că sunt implicat în acest nou album, mă bucur că fac parte din noua trupă.

Cristi Iorga: Am lucrat multe piese într-un timp scurt, într-o lună, dar pofta de lucru şi plăcerea cu care cântăm la repetiţii ne-a dus la rezultate pe care nu le bănuiam, nu credeam că vom reuşi să imprimăm aşa repede nouă piese.

AGERPRES: Leo vorbea mai devreme despre piesa ”Ploaia care cade”. Voi deja aţi lansat pe internet un film de la repetiţii, chiar cu această piesă. Ea a fost introdusă în Top românesc la radio şi în scurt timp a ajuns pe primul loc. Cum vedeţi acest succes rapid al piesei?

Leo Iorga: Piesa ”Ploaia….” a avut succes şi mulţumesc tuturor celor care au votat-o. Probabil a contat, dincolo de stilul muzical cu care am obişnuit publicul, şi faptul că ea are o carte de vizită rezonabilă, e o trimitere la anii ’88 – ’96. Am lansat-o pe Youtube, vom face şi un clip pentru posturile muzicale.

Adrian Ordean: Faptul că piesa ”Ploaia….” a avut succes în Top românesc e un semn că publicul nu a uitat formula Iorga – Ordean şi crede în noi.

AGERPRES: V-am găsit acum repetând intens. Când vă vedem pe scenă?

Leo Iorga: Ne dorim concerte cât mai repede, repetăm la foc continuu, pentru că vrem ca partea instrumentală să se audă impecabil, nu putem cânta pe genunchi, chiar dacă suntem nişte ”mercenari” ai genului. Iar Adi este foarte exigent, ţine foarte mult la orchestraţie, vrea să se audă totul perfect.

Noi credem în ideea că fanii adevăraţi cumpără albume, nu le descarcă de pe internet, vin la concerte şi plătesc bilet pentru asta. De altfel, s-au reaşezat lucrurile din acest punct de vedere, mă refer la cei care susţin concerte life. Eu am spus întotdeauna că publicul este primul membru al trupei, pentru că vine pentru cei care cântă, indiferent cum s-ar numi trupa. Probabil luna viitoare vom avea primul concert.

Alex Ardelean: Piesele sunt foarte bune, recunosc însă că mi-a fost dificil la început, pentru că partea orchestrală nu e deloc uşoară, dar am lucrat intens şi deja m-am obişnuit cu stilul lui Adi Ordean. Oricum, sunt optimist, cred că ceea ce facem va avea succes, abia aştept concertele!

Cristi Iorga: Acum repetăm din greu pentru concert. La început am fost doar noi, pentru a pune la punct orchestraţia, acum lucrăm şi cu Leo la voce. Am ajuns la repetarea a 15 piese pe zi, în total vor fi 25 de piese în repertoriu pentru concert. Abia aştept să cântăm, ne e dor de scenă, de public. Şi mai ales abia aştept să văd reacţia publicului la noua formulă în care cântăm. Cred că primul concert va fi curând, Adi spunea că într-o lună urcăm pe scenă.

AGERPRES: Leo, ai fost întrebat recent dacă ai fi de acord să remasterizezi o piesă binecunoscută a ta în ritmuri moderne…

Leo Iorga: Sigur ca da. De altfel, am şi cu cine să lucrez la asta, pentru că băieţii mei, Edi şi Paul, se ocupă de aşa ceva, chiar dacă merg pe stiluri diferite din punct de vedere muzical, dar se consultă mereu, colaborează. E o idee care îmi place…

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.