Michel Barnier: UE va înfiinţa o agenţie pentru băncile care se confruntă cu probleme financiare

Comisia Europeană va propune anul viitor înfiinţarea unei agenţii comune pentru a sprijini sau închide băncile care se confruntă cu probleme, a anunţat luni Michel Barnier, comisarul european pentru piaţă internă şi servicii, transmite Reuters.

Liderii europeni vor finaliza până la sfârşitul anului acordul privind supervizarea bancară comună în zona euro, a cărei implementare va urma în 2013 şi 2014, a explicat Barnier. Apoi vor continua planurile privind înfiinţarea unui organism care se va ocupa de băncile care se confruntă cu probleme, pentru ca instituţiile de creditare, şi nu contribuabilii, să rezolve problemele care apar în sectorul financiar.

‘Al doilea stadiu este o propunere pentru o agenţie europeană cu atribuţii de dizolvare, în 2013’, a anunţat Barnier, adăugând că această instituţie va colabora semnificativ cu autorităţile naţionale.

Comisarul european pentru piaţă internă şi servicii a declarat: ‘Dacă avem o supervizare unificată, atunci avem nevoie în final de o autoritate europeană cu atribuţii de dizolvare care va trebui să aibă responsabilitatea legală deoarece dizolvarea este o problemă diferită de supervizare’.

Comisia Europeană intenţionează să încredinţeze BCE supervizarea bancară a zonei euro, însă statele membre au divergenţe asupra capacităţii de intervenţie a noului mecanism, Germania dorind în principal ca instituţiile financiare mici să rămână sub monitorizare naţională.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a cerut recent crearea unui fond comun de salvare a băncilor care se confruntă cu probleme, pentru a evita turbulenţele de pe pieţele financiare şi pentru ca cetăţenii să nu fie nevoiţi să plătească costul salvării instituţiilor financiare. Prin adoptarea acestui fond, Europa ‘îşi va permite să lase instituţiile importante să dea faliment’.

Noua autoritate de supervizare bancară din cadrul BCE reprezintă cel mai radical pas propus de UE pentru a sparge cercul vicios al guvernelor puternic îndatorate şi sectoarelor financiare care se confruntă cu probleme.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.