Agenţia franceză pentru siguranţa sanitară recomandă cercetări privind OMG-urile şi pesticidele

0

Agenţia franceză pentru siguranţa sanitară /Anses/ a cerut luni efectuarea de cercetări cu privire la efectele pe termen lung ale consumului de organisme modificate genetic /OMG/ asociate cu pesticidele, transmite AFP.

Agenţia franceză a făcut această recomandare după ce un studiu realizat de profesorul Gilles-Eric Séralini a ajuns la concluzia că, în cazul şoarecilor, consumul de porumb transgenic NK603 tratat cu un erbicid conţinând glifosat de la Monsanto sporeşte riscul de cancer. Studiul, de la publicarea sa, pe 19 septembrie, în revista ştiinţifică Food and chemical toxicology, a ajuns sub tirul a numeroase critici din partea comunităţii ştiinţifice.

Anses a notat „originalitatea studiului prof. Séralini, care abordează un subiect puţin studiat până acum, cel al efectelor pe termen lung ale OMG-urilor asociate cu produse fitofarmaceutice”. Agenţia a subliniat de asemenea „numărul limitat de publicaţii care se referă la efectele potenţiale pe termen lung al consumului de OMG asociate cu pesticide”.

Totuşi, potrivit Anses, cercetările profesorului francez „nu permit punerea în cauză a evaluărilor reglementative precedente cu privire la porumbul NK603”, iar „slăbiciunea centrală a studiului rezidă în faptul că autorii nu şi-au susţinut suficient concluziile avansate cu date care să permită stabilirea ştiinţifică a unei legături de tip cauză-efect între consumul de porumb modificat genetic şi/sau pesticide şi patologiile constatate”.

Agenţia franceză susţine în acest context „angajarea de lucrări cu privire la aceste probleme” şi face apel la „mobilizarea de fonduri financiare naţionale sau europene consacrate realizării de studii şi cercetări de anvergură în vederea consolidării cunoştinţelor cu privire la riscurile sanitare insuficient documentate”.

Anses se declarată totodată „gata ca, în asociere cu alţi parteneri şi îndeosebi alte agenţii sanitare europene, să lucreze la stabilirea unor principii generale pentru astfel de protocoale de studiu”.

Tot luni, şi Înaltul consiliu al biotehnologiilor /HCB/, un organism public francez independent, a respins concluziile studiului profesorului Séralini, afirmând că „dispozitivul experimental realizat este neadaptat obiectivelor studiului”, recomandând efectuarea „”unui studiu pe termen lung, independent şi contradictoriu sub egida puterilor publice referitor la securitatea sanitară a porumbului NK603″”.

Vineri, fapt rar, şase Academii naţionale /Agricultură, Medicină, Farmacie, Ştiinţe, Tehnologii şi Veterinară/ au publicat la rândul lor un text comun în care ele se arată foarte severe cu studiul în chestiune: „”un non-eveniment ştiinţific””, ale cărui „”numeroase insuficienţe”” nu permit „”nici o concluzie fiabilă””.

Ministrul francez al agriculturii, Stéphane Le Foll, a indicat că aşteaptă opinia Anses pentru a lua poziţie în dosar, dar a precizat că, „”indiferent ce se va întâmpla””, el doreşte să „”pună problema globală privind protocoalele de autorizare a organismelor modificate genetic /OMG/””.

Franţa, ca şi alte ţări /Austria, Ungaria, Grecia, Luxemburg, România, Bulgaria/, s-a distanţat deja de unele decizii europene privind OMG-urile, precum porumbul MON 810 de la Monsanto, a cărui cultură a interzis-o.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.