EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

ANI solicită Senatului revocarea din funcţie a liberalului Mircea Diaconu

0

Agenţia Naţională de Integritate solicită Senatului revocarea din funcţie a senatorului liberal Mircea Diaconu, atrăgând atenţia că orice amânare privind aplicarea prevederilor legale în materia incompatibilităţilor afectează ”în mod grav” obiectivele României asumate prin MCV.

”Agenţia Naţională de Integritate solicită Senatului României aplicarea cu celeritate a sancţiunilor prevăzute de lege, respectiv revocarea din funcţie a senatorului Mircea Diaconu. Orice amânare privind aplicarea prevederilor legale în materia incompatibilităţilor afectează, în mod grav, atât obiectivele României asumate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, cât şi percepţia cetăţenilor asupra domniei legii şi a statului de drept”, se arată într-un comunicat al ANI remis marţi.

Solicitarea ANI vine după ce Senatul a amânat, luni, din lipsă de cvorum, emiterea unui punct de vedere în cazul liberalului Mircea Diaconu, pentru care justiţia a decis că s-a aflat în stare de incompatibilitate.

ANI precizează că o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din 19 iunie, a menţinut ca temeinic şi legal raportul de evaluare întocmit de Agenţie cu privire la starea de incompatibilitate a senatorului Mircea Diaconu.

De asemenea, ANI menţionează că Mircea Diaconu nu mai poate candida pentru o funcţie eligibilă de membru al Parlamentului pe o perioada de trei ani, potrivit prevederilor art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010: ”persoana eliberată sau destituită din funcţie […] sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […], pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

În ianuarie 2011, ANI a constatat că Mircea Diaconu a încălcat legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, începând cu data de 19 decembrie 2008, a exercitat simultan funcţia de senator şi pe cea de director-manager al Teatrului „C. I. Nottara” (funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale).

Comisia juridică a Senatului a analizat, în şedinţa din 11 septembrie, scrisoarea înaintată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) referitoare la starea de incompatibilitate în care se află senatorul liberal Mircea Diaconu şi a stabilit că plenul este cel în măsură să constate starea de incompatibilitate şi să ia o decizie cu privire la acest caz.

Ulterior, senatorul Mircea Diaconu a solicitat Biroului Permanent al Senatului amânarea discuţiilor sau măsurilor de punere în aplicare a incompatibilităţii sale stabilite de către ANI, până la soluţionarea căii de atac care a fost depusă la ÎCCJ.

Acesta a depus, în data de 24 septembrie, la Biroul Permanent al Senatului, certificatul de grefă de la ÎCCJ care atestă faptul că împotriva deciziei 3104/19.06.2012, pronunţate de către instanţă în dosarul nr.1195/2/2011, în contradictoriu cu ANI, a formulat contestaţie în anulare prevăzută de art. 318, Codul de procedură civilă, cale extraordinară de atac ce face obiectul dosarului 6014/1/2012 cu termen de judecată 10 aprilie 2013.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.