EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Elixirul tinereţii, un miracol „made in România”

0

– Asa cum, atunci cand spui Paris te gandesti la turnul Eiffel, iar cand spui Moscova te gandesti la Kremlin, multa vreme strainii asociau numele tarii noastre cu cuvantul magic Gerovital.

N-am gresit, cand l-am numit magic, pentru ca putini stiau ce inseamna Gerovital, dar multi erau convinsi ca, venind in Romania, au sanse, daca nu sa intinereasca, macar sa nu imbatraneasca la fel de rapid ca toti ceilalti.

Romania ajunsese magnetul care atragea oamenii de varsta a treia si chiar a doua, care descopereau cum trece vremea peste ei si ar fi platit regeste pe cineva care sa opreasca timpul, scrie Victor Pitigoi pe Ziare.com.

 

De unde a inceput totul

De multe ori, totul incepe de la un om cu idei si cu sanse in viata. Omul nostru a fost doctorita Ana Aslan, nascuta in 1897, la Braila, hotarata sa se faca aviatoare si razgandita intre timp, inscriindu-se la facultatea de medicina, impotriva vointei mamei sale. Era orfana de tata.

Terminandu-si facultatea, doctorita Ana Aslan incepe sa lucreze in clinicile din Bucuresti si Timisoara alaturi de cele mai de seama somitati ale timpului, ajungand in 1949 sef de sectie la Institutul de Endocrinologie din Bucuresti.

Era un an greu, tara era ocupata de trupele sovietice, alimentele se obtineau cu cartela, ranile razboiului nu se vindecasera, iar spitalele n-aveau cele necesare.

Doctorita Aslan s-a apucat sa faca cercetari stiintifice la un azil de batrani, evidentiind acolo importanta procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta.

Poate intamplarea a facut ca autoritatile de atunci sa fi acordat atentie rezultatelor obtinute de ea si comunicate deja Academiei Romane. A reusit sa le convinga asupra necesitatii infiintarii unei autoritati specializate, care sa se ocupe cu continuarea cercetarilor.

Asa se face ca, in 1952, a aparut in Romania – pentru prima oara in lume – un Institut National de Geriatrie si Gerontologie. Acolo a lansat ea noul produsul Gerovital H3, brevetat ulterior in 30 de tari.

 

Faima mondiala a tratamentului romanesc

Faima tratamentului, aplicata cu faimosul produs al institutului din Bucuresti, s-a raspandit cu viteza fulgerului in intreaga lume. Personalitati de seama ale lumii au inceput sa caute Romania pe harta si sa-si pregateasca banii pentru un tratament costisitor.

Numarul somitatilor care au vizitat tara noastra ca sa beneficieze de tratamentul doctoritei Aslan este impresionant. Numai cu titlu de exemplu, merita amintiti: presedintele iugoslav Iosif Brioz Tito, presedintele Frantei Charles de Gaulle, liderul URSS Nikita Hrusciov, presedintele SUA J.F. Kennedy, primul ministru al Indiei Indira Gandhi, sotia presedintelui filipinez Imelda Marcos, diva de cinema Marlene Dietrich, cancelarul german Konrad Adenauer, actorii Charlie Chaplin si Kirk Douglas, pictorul Salvador Dali si foarte multi altii.

Secretomania specifica perioadei comuniste a facut ca presa vremii sa nu informeze populatia despre asemenea evenimente, desi ar fi trebuit sa constituie o mandrie nationala si aduceau statului venituri substantiale in valuta.

Doctorita Ana Aslan s-a bucurat de o pretuire internatioala, poate ca niciun alt om de stiinta din Romania. In strainatate, a obţinut numeroase distinctii, printre care:

Meritto della Republica Italiana, Cavaler al noii Europe – Italia, Cavaler al Ordinului de Malta – Franta, Comandor al Ordinului Orange Nassau – Olanda, dama di Collare del Santo Graal – Franta, Citizenship International Award – Filipine, premiul si Medalia Leon Bernard decernate de OMS, premiul Fundatiei Franzheim Buckminster Fuller Synergy Trust.

Ea insasi, tratata cu propria medicatie, a trait ajungand la 91 de ani, lucida si constienta pana in ultima clipa. Dar ultima clipa este inevitabila. Ana Aslan a murit pe 19 mai 1988.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.