EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Expoziţia „Flori de toamnă”, deschisă la Grădina Botanică din Iaşi

0

Sambata, 27 octombrie, orele 11, in Sera Expozitionala a Gradinii Botanice va avea loc deschiderea celei de-a XXXVI-a editii a Expozitiei FLORI DE TOAMNA, unde va sustine un concert, Cvartetul EUTHERPE al Universitatii de Arte „George Enescu” Iasi, de la clasa conferentiar univ. dr. Constantin STANCIU.

La editia din acest an colectiile genurilor Chrysanthemum, Cucurbita, Brassica, Capsicum si Solanum sunt valorificate estetic prin cromatica si forme de cultura inedite practicate doar in Gradina Botanica din Iasi. Speciile si soiurile foarte variate ofera un cadru de relaxare special, dar si posibilitatea imbogatirii cunostintelor despre diversitatea plantelor.

La aceasta contribuie si numeroasele exemplare de plante exotice risipite printre crizanteme, dar mai ales esantioanele cu fructe si seminte care provin de la arbori si arbusti cultivati in sectiile Gradinii Botanice.

Un element de noutate il constituie zona cu forme topiare realizate din plante anuale si perene. Aceste forme reprezinta, pe langa figuri geometrice, arabescuri, melci, fluturi, broaste testoase, pasari, veverite si ciuperci, aranjate intr-un spatiu special amenajat pentru copii, prin intermediul proiectului intitulat Initiativa trans-frontaliera pentru dezvoltarea unui spatiu ludic prin intermediul artei topiare pentru scopuri educative si de relaxare, finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007–2013 si cofinantat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Arta topiară este fascinanta artă a modelării arborilor şi arbuştilor în diverse forme imaginative, sculpturi vegetale care personalizează şi înfrumuseţează grădinile. Caius Mattius, prietenul împăratului Iulius Cezar, se pare că este cel care a făcut un prim pas în arta horticolă, prin folosirea arborilor tunşi în diferite forme geometrice. Cunoscută, ulterior, sub denumirea de artă topiară (topiaria), această practică va domina mai târziu grădinile medievale, cunoscând o tradiţie aproape neîntreruptă până în zilele noastre.

Expozitia va fi deschisa zilnic, intre orele 9.00–18.00, pana duminica, 18 noiembrie.

Pretul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei.

Galerie foto realizată de Lavinia Chihaia

[nggallery id=93]

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.