GALERIE FOTO: Robotul care le permite clienţilor să probeze hainele în mod virtual

Performanţele în robotică continuă să se răspândească tot mai mult în domeniul explorării spaţiale, al sănătăţii, al siguranţei publice, al apărării sau al divertismentului. Aceste maşinării, unele complet automatizate, altele având nevoie de intervenţie umană, ne lărgesc orizonturile şi puterea de înţelegere, călătorind în locuri mult prea periculoase sau imposibil de atins de către fiinţele umane.

NASA are momentan în curs de desfăşurare zeci de misiuni robotice, cu sateliţi care orbitează în jurul Lunii şi al altor patru planete, şi încă două în drum spre Ceres şi Pluto, relatează Theatlantic.com.

În următoarele imagini sunt prezentate cele mai recente tehnologii robotice mediatizate în ultimele luni.

PARTEA I

PARTEA a II-a:

21. Soldatul Andrew B. Clement din armata SUA, un tehnician în eliminarea muniţiilor explozive, foloseşte un dispozitiv de control Xbox şi un vizor pe calculator pentru a manevra robotul EOD în estul Afganistanului, în provincia Kunar, pe data de 1 august 2012.

Foto: U.S. Army/Sgt. 1st Class Mark Burrell

 22. Un robot de eliminare a muniţiilor explozive, Pacbot 310, apare de după colţ în timp ce soldatul Andrew B. Clement, tehnician EOD din Jackson, Tennessee, îl manevrează în estul Afganistanului, pe 1 august 2012.

Citeste si:  Tinder interzice utilizatorilor sub 18 ani să utilizeze aplicaţia

Foto: U.S. Army/Sgt. 1st Class Mark Burrell

23. Lauri Mihkels, de la echipa de asistenţă tehnică a companiei estoniene Fits.me, ajustează un manechin robotizat care îşi schimbă forma, pe data de 27 martie 2012, la birourile din Tallinn. Pasionaţii de modă mai au un motiv pentru a renunţa la drumurile obositoare prin magazine în căutarea hainelor.

Ei pot apela cu mai multă încredere la comercianţii online, după ce o companie estoniană a inventat o tehnologie care le permite clienţilor să probeze hainele în mod virtual.

Folosind manechini care îşi modifică forma şi care pot trece de la o statură musculară la una subţire în câteva momente, compania Fits.me speră ca lucrurile să meargă din ce în ce mai bine. Roboţii pot lua aproximativ 10.000 de forme diferite de corpuri, dar numai 2.000 sunt folosite în scopuri comerciale.

Citeste si:  ÎCCJ judecă un nou termen al recursului în dosarul lui Cătălin Voicu

Foto: Priit Simson/AFP/Getty Images

 24. Un robot mare în formă de gândac, “Kabutom RX-03”, este produs de inginerul japonez Hitoshi Takahashi, şi este prezentat în faţa publicului la festivalul Tsukuba din Tokio, pe data de 26 august 2012.

Robotul, lung de 11 metri şi cu o greutate de 17 tone, poate merge cu cele şase picioare ale sale, alimentat de motoare diesel şi poate scoate fum pe nas.

Foto: Yoshikazu Tsuno/AFP/Getty Images

 25. Un aparat robotizat care fumează ţigări, în interiorul filialei producătorului de ţigări Philip Morris International Inc. din Cehia, pe data de 28 august 2012.

Foto: Reuters/Petr Josek

26. Contractorul de apărare Textron Inc. face o demonstraţie a ceea ce numeşte tehnologia vasului de suprafaţă fără pilot (CUSV) la şantierul naval al companiei din New Orleans, pe data de 12 aprilie 2012.

Citeste si:  Probele la evaluarea naţională vor începe pe 25 iunie 2013

Tehnologia care a trimis dispozitive fără pilot în zonele de război din Irak şi Afganistan, ar putea în curând să trimită vapoare fără echipaj în misiuni periculoase, precum căutare de mine explozibile, detectarea submarinelor, adunarea de informaţii şi apropierea de vase ostile.

Foto: AP Photo/Textron, Inc.

27. Un robot cu un corp neted şi moale parcurge un traseu cu obstacole. Cercetătorii de la Universitatea Harvard au construit acest prototip de robot flexibil care se poate târî şi se poate mişca asemenea unui şarpe. Spre desosebire de roboţii rigizi, roboţii flexibili şi moi pot fi folosiţi pentru a pătrunde prin spaţii înguste.

Foto: AP Photo/Harvard University, Robert Shepherd

28. Soldaţii de la Brigada a 3-a, a armatei americane, au călătorit de-a lungul vehiculului de identificare a minelor explozibile în districtul Zharay, din provincia Kandahar, Afganistan, în timpul unei patrulări. Doking, este un vehicul robotizat fără pilot, controlat prin telecomandă, folosit pentru curăţarea traseului de mine.

Foto: U.S. Army

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata