O planetă din diamant, mai mare decât Pământul, descoperită în constelaţia Racului

0

Pe orbită în jurul unei stele vizibile cu ochiul liber în constelaţia Racului se află o planetă telurică de două ori mai mare decât Pământul, formată, în cea mai mare parte, din diamante, conform Reuters.

 Planeta ce a primit indicativul ’55 Cancri e’, orbitează în jurul unei stele din clasa Soarelui, aflată la 40 de ani lumină distanţă, însă se mişcă atât de repede pe orbită, încât un an la suprafaţa acestei planete este echivalent cu doar 18 ore pe Pământ.

Descoperită de o echipă franco-americană, dimensiunea acestei planete este de două ori mai mare decât cea a Pământului, iar masa sa este de 8 ori mai mare. La suprafaţa acestei planete este de asemenea şi incredibil de fierbinte, temperaturile medii ajungând la 2.148 de grade Celsius.

„Suprafaţa acestei planete este acoperită cu grafit şi diamant, şi nu cu apă şi granit” ca pe Pământ, a precizat Nikku Madhusudhan, cercetător la Yale care a realizat această descoperire alături de Olivier Mousis, de la Institutul de Astrofizică şi Planetologie din Toulouse, Franţa. Cei doi estimează că trei mase ale Pământului ar fi echivalente cu aproximativ o treime din masa acestei planete.

În trecut au mai fost descoperite planete din diamant, însă aceasta este prima care se află pe orbita unei stele din clasa Soarelui şi prima care a fost studiată în detaliu.

„Acestea sunt primele noastre observaţii asupra unei planete telurice cu o chimie fundamental diferită faţă de Pământ”, a comentat Madhusudhan, adăugând că descoperirea unei planete cu un conţinut de carbon atât de ridicat a infirmat mitul că planetele telurice sunt alcătuite în mod similar Terrei.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.