„România şi Bulgaria nu reprezintă probleme pentru politica de extindere”, asigură Fule

0

‘România şi Bulgaria nu reprezintă probleme pentru politica de extindere a Uniunii Europene. Dar, în urma experienţei legate de aderarea celor două, trebuie să ne întrebăm dacă aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare /MCV/ unui nou membru contribuie cu adevărat la credibilitatea sistemului de extindere. Eu cred că nu’, a declarat luni la Praga comisarul european pentru extindere Stefan Fule, vorbind cu jurnalişti români pe marginea conferinţei ‘Prague Enlargement Dialogue’.

‘România şi Bulgaria nu reprezintă probleme pentru politica de extindere. Ele sunt state membre care au probleme, dar nu sunt singurele’, a remarcat comisarul. ‘În trecut, Comisia Europeană a apelat la procedura de infringement împotriva unor state membre vechi pentru a se asigura că acestea îşi respectă angajamentele asumate’, a afirmat el, oferind exemplul Ungariei.

‘Există anumite ‘lecţii învăţate’ în urma aderării României şi Bulgariei, dar aceste lecţii învăţate au existat în urma tuturor rundelor anterioare de extindere’, a subliniat Fule.

‘În urma experienţei legate de aderarea celor două, trebuie să ne întrebăm dacă aplicarea MCV unui nou membru contribuie cu adevărat la credibilitatea sistemului de extindere. Eu cred că nu’, a precizat înaltul oficial european. ‘De aceea, în cazul Croaţiei am încercat ceva nou. Este vorba despre un mecanism cuprinzător de monitorizare bazat pe rapoarte formulate o dată la 6 luni în timpul perioadei necesare ratificării tratatului de aderare, în care continuăm să monitorizăm respectarea angajamentelor şi rezolvarea problemelor restante’, a explicat el. ‘Dacă situaţia o impune, dispunem de instrumentele prin care să ne asigurăm că Croaţia face acest lucru şi devine stat membru fără a mai fi nevoie de MCV’, a asigurat Stefan Fule.

Croaţia este următorul stat ce ar urma să se alăture blocului comunitar, în acest moment aderarea sa fiind prevăzută pentru 1 iulie 2013. Însă UE a evidenţiat un număr de domenii în care Zagrebul trebuie să facă progrese înainte de aderare.

‘Exemplele României şi Bulgariei arată că speranţa cum că problemele sunt mai uşor de rezolvat odată ce aderarea la UE este finalizată nu funcţionează în practică’, a opinat Norbert Lammert, preşedintele Bundestagului, într-un interviu apărut luni în ediţia electronică a Der Spiegel. ‘Nu putem face aceeaşi greşeală de două ori’, a avertizat el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.