EUR
4,83 RON
(-0%)
USD
4,47 RON
(0%)
GBP
5,48 RON
(0%)
CHF
4,58 RON
(+0.01%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,73 RON
(0%)
CAD
3,14 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,68 RON
(-0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,17 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(0%)

 

Duel final Obama-Romney: Obama atacă şi câştigă ultima dezbatere televizată

Ultima şi decisiva dezbatere televizată dintre cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale din SUA, preşedintele democrat în exerciţiu, Barack Obama, şi adversarul său republican, Mitt Romney, desfăşurată luni în Florida, se află marţi pe primele pagini ale publicaţiilor din Italia.

‘Obama-Romney: cea de a treia dezbatere’, titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că cele două apeluri finale ale celor doi candidaţi au încheiat cea de a treia dezbatere televizată, în vederea alegerilor prezidenţiale din SUA, care vor avea loc pe 6 noiembrie. Chiar dacă dezbaterea era dedicată politicii externe, temele economice vor fi probabil cele care vor decide rezultatul final.

Iar în Florida, la Boca Raton, cei doi candidaţi au vorbit mult despre economie. Obama a revendicat succesele obţinute de administraţia sa în domeniul sectorului automobilistic şi a subliniat daunele economice cauzate de politica fostului preşedinte republican, George W. Bush, în timp ce Romney a subliniat datoriile SUA şi ‘riscul Grecia‘. Dar, peste două săptămâni, ultimul cuvânt îl vor avea alegătorii americani.

Cotidianul roman menţionat aminteşte şi primele sondaje realizate în SUA după dezbaterea de la Lynn University din Boca Raton, în Florida: după Cbs, Obama a câştigat dezbaterea cu 53% faţă de 23% obţinut de Romney. După CNN, Obama a obţinut 48% dintre preferinţe, iar Romney 40%.

‘Obama câştigă, dar Romney nu cade’, titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că preşedintele democrat în exerciţiu a fost mai convingător, dar nici adversarul său republican nu a comis greşeli. Securitatea naţională, primăvara arabă, războiul din Siria, pericolul nuclear în Iran şi raporturile cu Israelul au fost temele principale ale ultimei dezbateri televizate dintre cei doi candidaţi, un adevărat ‘tie-break’ înainte de alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie. Teme de politică externă, chiar dacă electoratul american este preocupat mai ales de actuala conjunctură economică a SUA.

Ambii candidaţi au demonstrat însă că securitatea naţională este o valoare care poate uni ţara. Republicanul Romney a subliniat că SUA pot şi trebuie să facă mai mult pentru a sprijini ţările din Orientul Mijlociu în vederea creşterii economice şi a egalităţii dintre bărbaţi şi femei. Romney a evitat să-l atace pe Obama, concentrându-se mai ales asupra declaraţiilor sale şi încercând să demonstreze că are toate calităţile diplomatice necesare pentru a apăra interesele naţionale şi pentru a deveni viitorul preşedinte al SUA, comentează cotidianul milanez amintit.

Cei doi candidaţi au vorbit şi despre economie, iar Romney a promis că ‘va crea 12 milioane de locuri de muncă‘, potrivit publicaţiei Corriere della Sera.

‘Obama atacă şi câştigă ultima dezbatere televizată’, titrează cotidianul economic milanez Il Sole 24 Ore, care scrie că dezbaterea s-a axat pe politica externă, dar a demonstrat că ameninţările, pentru SUA, sunt interne şi se bazează pe temele economice. Acum lumea întreagă aşteaptă decizia alegătorilor americani, care va fi luată pe 6 noiembrie.

‘Ultimul duel Obama-Romney: republicanul alege un stil prezidenţial’, titrează La Stampa din Torino, care scrie că Obama câştigă ultima dezbatere televizată, dar Romney reuşeşte să marcheze diferenţele dintre politica sa şi cea a lui George W. Bush. Dar toate sondajele demonstrează că preşedintele democrat în exerciţiu a fost mai convingător.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata