Tehnologia brevetată care ajută fotografii să dea nas în nas cu rechinii – GALERIE FOTO

0

Michael Muller este fascinat de rechini. Încă de când era un copil şi făcea surf în nordul Californiei, a iubit aceste creaturi, în special marii rechini albi. Iar Michael Muller, din fericire pentru noi, este şi un fotograf profesionist. Acesta a reuşit să realizeze instantanee cu rechini în întreaga lume, inclusiv în mările de langă Galapagos, în Africa de Sud, Fiji şi în Insulele Guadalupe, relatează Theatlantic.com.

Dar cum reuşeşte să surprindă aceste imagini uimitoare, la o distanţă atât de mică de “subiectul” înfricoşător? Muller a spus într-un blog că a dezvoltat o tehnologie care îi permite să realizeze şedinţe foto cu unele dintre cele mai înspăimântătoare şi frumoase creaturi de pe planeta noastră. Pentru a obţine asemenea imagini, nu ai nevoie de o barcă mai mare, dar în mod sigur ai nevoie de o cameră mai bună.

Pentru a surprinde rechinii în habitatele lor uluitoare, Muller a creat ceea ce el numeşte “cele mai puternice bliţuri impermeabile din lume”: lumini de 1200 de waţi, care luminează chiar şi cele mai întunecate ape.

Tehnologia sa ad-hoc, pe care Muller o numeşte “iluminat Hollywood”, îi permite să ducă “un studio foto complet în mediul animalelor”. Ce anume face expediţiile sale subacvatice să semene cu o şedinţă foto tradiţională? Ei bine acesta are echipamentul necesar, are asistenţi, are subiecţi, care ar putea în orice moment “să se răstească la el”. Bliţurile pe care Muller le foloseşte sub apă sunt aproximativ la fel ca cele pe care le foloseşte la suprafaţă.

Totuşi, Muller spune că echipamentul este mai periculos decât rechinii pe care trebuie să îi fotografieze: electricitate, apă, toate aceste detalii tehnice. În plus, regula standard “ei se tem mai mult de noi, decât noi de ei” se aplică şi în acest caz.

“Am un respect profund pentru aceste animale şi ştiu că sunt sălbatice, aşa că încerc să nu mă pun în situaţii în care riscul este prea mare”, spune Muller. Iar după ce a petrecut o perioadă în compania rechinilor, acesta a observat că “noi nu ne aflăm pe meniul lor”. Aşadar, atunci când fotografiază rechini, Muller foloseşte la suprafaţă o cuşcă, însă renunţă la acest dispozitiv de protecţie când se află la adâncimi mai mari. Acolo jos, bestiile cu colţi “sunt foarte pasive şi curioase în ceea ce ne priveşte”.

La acele adâncimi, luminile speciale devin cruciale. Iar cele pe care Muller le-a proiectat funcţionează atât de bine şi la suprafaţă şi în apă, încât a obţinut patru brevete pentru acestea.

Muller plănuieşte să le comercializeze pentru ca şi alţi fotografi să le poată folosi, însă “rechinii sunt opţionali”, spune el. “De abia aştept să văd ce fac alţi fotografi cu aceste lumini”, a concluzionat Muller entuziasmat.

[nggallery id=92]

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.