EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Ciclism: Încă un fost coechipier al lui Armstrong recunoaşte că s-a dopat

0

Fostul ciclist norvegian Steffen Kjaergaard, care a concurat alături de americanul Lance Armstrong în Tururile Franţei din 2000 şi 2001, a recunoscut la rândul său marţi că s-a dopat cu EPO în perioada în care s-a aflat la echipa US Postal.

În cursul unei conferinţe de presă care a avut loc la stadionul Ullevaal din Oslo, Kjaergaard a explicat că a început să se dopeze „din proprie iniţiativă”, în 1998, când se afla la echipa daneză Chicky World. El l-a contactat atunci pe doctorul belgian Georges Mouton, supranumit „Doctorul Seringă”, pentru a-i cere „sfaturi” şi a „evita riscurile de a fi prins”.

Norvegianul a adăugat că a continuat să se dopeze după ce s-a alăturat US Postal, al cărei lider era în momentul respectiv Lance Armstrong.

„Am făcut parte din acum cunoscutul regim al US Postal pentru pregătirea cicliştilor la maximum. Am fost plasat în acest carusel timp de trei ani. Totul era organizat de echipă. Nu a fost nevoie să aranjez pentru un doctor sau să fac ceva de unul singur”, a declarat Kjaergaard. El a adăugat că totul se făcea prin intermediul medicului echipei şi chiar dacă bănuieşte că şi ceilalţi ciclişti se dopau nu poate afirma acest lucru cu siguranţă. „Nu am cunoştinţă directă despre aşa ceva. Era un sistem închis şi eu am decis să-l menţin închis”, a adăugat fostul rutier.

Steffen Kjaergaard a făcut aceste confesiuni la o zi după ce Uniunea Ciclistă Internaţională i-a anulat lui Lance Armstrong cele şapte victorii înregistrate în Turul Franţei între 1999 şi 2005. Ele se adaugă celor alte foştilor componenţi ai US Postal ale căror mărturii au stat la baza deciziei Agenţiei americane antidoping (Usada) de a-i acuza pe Armstrong şi echipa sa că au organizat „cel mai sofisticat program de dopaj văzut vreodată în istoria sportului”.

În vârstă de 39 ani, Steffen Kjaergaard are în palmares cinci titluri de campion al Norvegiei la contracronometru şi a câştigat Turul Normandiei în 1999. El ocupă, începând din 2006, postul de director sportiv în cadrul Federaţiei norvegiene de ciclism, pe care îl va părăsi la sfârşitul anului, după cum a anunţat anterior.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.