Gheorghe Hagi: „Fotbalul a ajuns o religie”

0

Fotbalul „este peste tot” şi „a ajuns o religie”, a declarat fostul mare jucător român Gheorghe Hagi pentru site-ul FIFA, care îl prezintă, în termeni elogioşi, drept unul dintre cei care au marcat dezvoltarea acestui sport.

Hagi a povestit cum a început antrenamentele la vârsta de 3 ani, la un club profesionist din Constanţa, iar la 11 ani a participat la Cupa Speranţei, unde a fost doi ani la rând cel mai bun jucător şi golgheter al competiţiei.

Fostul mare jucător a apreciat că fotbalul feminin progresează constant. Legat de trecerea unor foşti jucători la fotbalul pe plajă, el a spus că a participat la câteva turnee, după retragere, iar „în zilele noastre, fotbalul este peste tot”.

Întrebat despre răspândirea futsalului, el a răspuns: „Cum am spus-o, fotbalul e peste tot: în sală, pe iarbă, pe stradă, pe teren sintetic. Fotbalul a ajuns o religie”.

Despre fotbalul de azi, Hagi a spus: „Tehnica va avea mereu câştig de cauză asupra forţei. Azi, tendinţa e să contezi atât pe tehnica individuală a jucătorilor, cât şi pe tactica bazată pe tehnica colectivă”.

Un jucător care ar vrea să-l imite pe Hagi „trebuie să dovedească răbdare şi tenacitate” şi „mai trebuie să găsească o echipă care să creadă în el, să-l folosească regulat, să-l ajute să progreseze şi să rămână stăpân pe sine”, a explicat legenda fotbalului românesc.

Hagi a povestit că în copilărie ştia că Johan Cruyff este cel mai bun jucător al momentului, iar în 1994 a ales Barcelona fiindcă era antrenată de acesta. „A fost extraordinar (la Barcelona – n. red.), chiar dacă nu jucam mereu. Lucrând cu el, am putut scoate maximum din potenţialul meu. A fost extraordinar, a fost cel mai bun”, a declarat Hagi.

„Fotbalistul român care m-a impresionat cel mai mult în copilărie a fost Anghel Iordănescu, un jucător creativ, şi el de picior stâng. Mai târziu, mi-a fost antrenor la Steaua şi la naţională”, a spus Hagi.

În opinia sa, principala diferenţă dintre fotbalul amator şi cel profesionist o reprezintă „calitatea în toate domeniile: de la organizarea tactică până la jucători şi la expunerea lor”.

Totodată, el a declarat că „fiecare program organizat de FIFA în vederea promovării fotbalului în zonele defavorizate este o iniţiativă binevenită”.

Hagi a vorbit şi despre Academia de fotbal care-i poartă numele, „un proiect unic în România”, pentru care a „creat o bază de antrenament specială, cu opt terenuri, hoteluri şi restaurante pentru jucători”.

„Academia are în jur de 280 de jucători la toate categoriile de vârstă, iar 66 dintre ei participă la programul nostru sport/cazare/şcoală. La numai trei ani de la înfiinţare, academia a devenit cel mai bun centru de antrenament din România pentru toate categoriile de vârstă, iar 22 de jucători au ajuns la echipele naţionale”, a adăugat cel supranumit „Maradona din Carpaţi”.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.