O balenă beluga scoate „sunete umane”

1

Cercetătorii americani au fost şocaţi să descopere o balenă beluga a cărei vocalize erau incredibil de apropiate de cele ale limbajului uman. Până acum, niciun animal nu a mai încercat o asemenea imitare, într-un mod atât de spontan, relatează Bbc.co.uk.

Balenele sunt cunoscute drept “canarii mărilor” pentru sunetele lor ascuţite, şi, deşi circulau zvonuri despre faptul că ar scoate şi sunete umane, până acum nu a fost înregistrată nici o dovadă.

Atunci când un scufundător de la Fundaţia Naţională a Mamiferelor Marine din California a ieşit la suprafaţă întrebând nedumerit “Cine mi-a zis să ies?”, oamenii de ştiinţă au fost puşi în faţa unui fapt uimitor.

Imediat au identificat că vinovatul care “vorbise” era balena NOC, astfel că s-au grăbit să o înregistreze.

Cercetătorii au descoperit că “vocalizele” balenei erau, în medie, trei pe secundă, cu pauze care sunt întâlnite şi în vorbirea umană. Analiza înregistrărilor s-a concentrat pe frecvenţele dintre sunete şi pe “armoniile” folosite într-un mod foarte diferit şi neobişnuit faţă vocalizele normale ale balenelor şi destul de asemănătoare cu cele ale omului.

Balena NOC a fost răsplătită pentru “realizarea” sa, oamenii de ştiinţă dorind să o învăţe să scoată acele sunete în continuare. Pentru a monitoriza exact ce se întâmplă, au echipat-o cu un transductor de presiune în cavitatea sa nazală, unde sunetele sunt produse.

Cercetătorii au descoperit că NOC era capabilă să îşi modifice rapid presiunea din interiorul cavităţii sale nazale pentru a produce sunetele. Aceste vocalize au fost posibile printr-o “umflare” extremă a ceea ce este cunoscut drept “sac vestibular” în orificiul său respirator, care în mod normal opreşte apa să pătrundă în plămâni.

Pe scurt, imitarea oamenilor nu a fost o sarcină uşoară pentru NOC.

“Observaţiile noastre sugerează că balena a trebuit să îşi modifice mecanismul vocal pentru a putea face sunetele asemănătoare vorbirii umane”, spune Sam Ridgway, preşedinte al Fundaţiei Naţionale a Mamiferelor Marine şi autor al studiului.

“Sunetele erau în mod clar un exemplu al învăţării vocale de către balena albă.”

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. Costin 338 spune

    Interesant daca aceste sunete sunt scoase de o balena.Daca este asa,atunci daca vremurile se schimba,oamenii se schimba,natura se schimba ciclic(4 sezoane / an),de ce nu si-ar schimba si animalele obiceiurile si comportamentul? Probabil ca asta fac toate vietuitoarele planetei,inclusiv planeta,dupa cum spun si savantii.Atunci nu stiu de ce trebuie sa ne mai mire acest eveniment.Ma refer la aceasta balena haioasa.Si n-am fi stiut de acest lucru daca nu ar fi inventat omul tot felul de instrumente de care sa se poata ajuta in viata si in tot felul de descoperiri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.