Scoţia vrea să-şi clarifice statutul în cadrul UE în cazul proclamării independenţei

0

Guvernul scoţian a făcut cunoscut marţi că a cerut oficial avizul experţilor juridici pentru a clarifica statutul Scoţiei în cadrul Uniunii Europene, în cazul proclamării independenţei acestei regiuni britanice, informează AFP.

‘Pot să confirm că guvernul a solicitat opinia’ experţilor juridici ‘în legătură cu statutul Scoţiei în cadrul Uniunii Europene, dacă se va obţine independenţa’ după referendumul prevăzut în toamna lui 2014, a declarat vicepremierul scoţian Nicola Sturgeon.

‘În trecut, guvernul scoţian a citat avizul unor experţi eminenţi pentru a susţine ideea că o Scoţie independentă va fi întotdeauna membră a Uniunii Europene. Însă nu a căutat să obţină consultanţă de specialitate’, a adăugat ea.

‘În măsura în care acordul de la Edinburgh /încheiat săptămâna trecută între premierul britanic, David Cameron, şi şeful guvernului scoţian, Alex Salmond/ oferă contextul riguros al procesului vizând obţinerea independenţei, avem în prezent o bază de lucru de la care putem solicita un punct de vedere juridic’, a mai spus Nicola Sturgeon.

David Cameron şi Alex Salmond au semnat săptămâna trecută un acord ce prevede organizarea în 2014 a unui referendum istoric privind independenţa Scoţiei. În cazul victoriei adepţilor separatismului, acest scrutin va marca sfârşitul Regatului Unit în forma sa actuală.

Organizarea referendumului ridică problema statutului Scoţiei în cadrul UE, dacă această regiune va deveni independentă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.