Secretul combinaţiei alimentelor

0

Vinul roşu şi friptura sau murăturile şi pastrama sunt combinaţii de alimente care funcţionează. Acum cercetătorii au descoperit o explicaţie ştiinţifică a motivului pentru care aceste combinaţii sunt atrăgătoare din punct de vedere al gustului. Astringenţi precum vinul roşu şi murăturile balansează grăsimea din friptură şi pastramă, relatează Nytimes.com.

“Se anulează reciproc, ca să spunem aşa”, explică Paul Breslin, un biolog de la Universitatea Rutgers şi de la Centrul de Simţuri Chimice Monell din Philadelphia, dar şi unul din autorii studiului.

Doctorul Breslin a fost de mult timp interesat de modul în care alimentele grase, cremoase sau astringente ne influenţează gusturile. “Atunci când măncăm, gurile noastre au nevoie de un nivel optim de lubrifiere. Saliva este cea care îndeplineşte această funcţie, datorită proteinelor pe care le produce.”, spune acesta.

Mâncarea grasă determină supra-lubrifiere şi lasă în urmă o senzaţie neplăcută, alunecoasă, deseori percepută pe limbă. Pe de altă parte, vinul sec, ceaiul negru sau fructele acide determină o « aglomerare » de proteine, creând o senzaţie de uscăciune la fel de neplăcută.

Doctorul Breslin şi colegii său au  rugat participanţii la test să guste o felie de salam şi apoi să îşi clătească gura cu apă sau ceai. Aceştia au fost întrebaţi dacă clătirea gurii a redus senzaţia de grăsime de la salam. Apa nu a funcţionat prea bine, dar ceaiul a reuşit să neutralizeze senzaţia neplăcută.

De asemenea, aceştia au mai descoperit faptul că astringenţi slabi, cum ar fi ceaiul, pot avea un efect puternic de combatere a alimentelor grase, dacă băutura este sorbită cu înghiţituri mici.

“Astfel de combinaţii de alimente sunt cunoscute ca un principiu fundamental, global, universal de gastronomie, pe care îl putem întâlni peste tot în lume”, spune doctorul Breslin. “Dacă întrebi un bucătar, acesta îţi va spune că ştie deja cum să combine gusturile. Însă noi am adăugat un «ingredient» în plus, explicând de ce se întâmplă acest lucru”.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.