William Hague: Britanicii sunt mai dezamăgiţi ca niciodată de UE

0

‘Dezamăgirea opiniei publice din Marea Britanie faţă de UE nu a fost niciodată atât de mare’ cum este în prezent, a declarat marţi ministrul britanic de externe, William Hague, prezent la Berlin la un forum pe teme de politică externă, el reafirmând cu această ocazie opoziţia ţării sale faţă de o adâncire a integrării europene, transmit agenţiile AFP şi Associated Press.

Şeful diplomaţiei de la Londra a avertizat că există riscul de a săpa o prăpastie în interiorul UE prin europenizarea unor domenii cum ar fi supravegherea bancară şi controlul bugetelor naţionale, după cum doreşte Germania. Totodată, el a avertizat asupra impunerii unui model fără să se ţină seama de statele din UE care nu fac parte din zona euro şi s-a declarat îngrijorat că cele 17 state care au adoptat moneda comună ar putea să ia decizii ‘chiar înainte să discute cu celelalte’.

‘Oamenii consideră că, de multe ori, Uniunea Europeană este ceva ce li se impune, nu ceva despre care pot avea un cuvânt de spus’, a adăugat Hague, subliniind că acest sentiment ‘este resimţit acut în Marea Britanie’, dar şi în alte state europene.

Politica europeană a guvernului britanic este criticată în mod special de Germania. ‘Toţi europenii, nu numai cei din zona euro, au un interes comun pentru o Europă solidă şi pentru un euro sănătos’, afirma recent ministrul german de externe, Guido Westerwelle, cerând Marii Britanii şi tuturor celor 27 de state ale UE să acţioneze pentru a pune capăt crizei din zona euro.

Potrivit publicaţiei Der Spiegel, cancelarul german, Angela Merkel, îi compară în privat pe premierul britanic, David Cameron, şi pe ceilalţi membri ai cabinetului acestuia cu nişte păpuşi ‘Muppet’ care chicotesc din loja teatrului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.