CJ Suceava şi CR Cernăuţi vor semna un acord pentru micul trafic de frontieră

Consiliul Judeţean (CJ) Suceava şi Consiliul Regional (CR) Cernăuţi au decis în şedinţa de lucru comună, de miercuri, desfăşurată la sediul Administraţiei Regionale de Stat din Cernăuţi, să semneze un acord privind micul trafic de frontieră.

Preşedintele CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor a declarat, într-o conferinţă de presă, susţinută după reuniunea preşedinţilor celor două consilii, că la proxima şedinţă comună, care se va desfăşura la Suceava, pe 23 noiembrie, se va semna o adresă în acest sens, ce va fi transmisă guvernelor ucrainean şi român care au competenţă în acordarea unui aviz favorabil pentru acest acord de mic trafic.

La rândul său, preşedintele CR Cernăuţi, Mihailo Găinicero, a declarat că urmează să se constituie o comisie mixtă formată din specialişti care să lucreze la redactarea adresei, pentru urgentarea soluţionării acestei probleme.

”Ucraina este mai interesată în rezolvarea acestei probleme, pentru că, dacă românii nu au nevoie de viză ca să intre în Ucraina, pentru că sunt în Uniunea Europeană, ucrainenii au”, a spus Găinicero, adăugând că administraţia de la Cernăuţi, în decursul timpului, a mai făcut un astfel de demers, dar fără succes.

Totodată, Nechifor a subliniat că printr-un astfel de acord s-ar descongestiona atât traficul de mărfuri, cât şi traficul de călători, pe frontiera cu Ucraina , având în vedere că ar urma să se mai deschidă pentru micul trafic încă cinci puncte de frontieră, printre care Ulma, Climăuţi şi Izvoarele Sucevei.

Preşedintele CJ Suceava a spus, de asemenea, că în şedinţa de miercuri s-a propus eliberarea unor permise de liberă trecere a frontierei de către cele două administraţii. Potrivit lui Nechifor, procedura ar presupune ca, pe baza unui registru special, să se elibereze astfel de permise atât de administraţia regională de la Cernăuţi, cât şi de către cea judeţeană de la Suceava, tocmai pentru a fluidiza traficul atunci când este vorba despre turişti sau delegaţii oficiale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.