CNI solicită Senatului încetarea mandatului liberalului Mircea Diaconu

Consiliul Naţional de Integritate (CNI) solicită Senatului constatarea încetării de drept a calităţii de senator a liberalului Mircea Diaconu, declarat incompatibil printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

‘Reamintim faptul că prin rapoartele Comisiei Europene privind progresele realizate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare aceasta recomandă României „să demonstreze existenţa unor rezultate pozitive în ceea ce priveşte pronunţarea de sancţiuni prin care să se dea curs hotărârilor Agenţiei Naţionale de Integritate”, subliniind că „reacţiile insuficiente ale autorităţilor administrative şi judiciare la constatările şi sesizările ANI subminează eficienţa întregului proces de consolidare a integrităţii administraţiei publice şi limitează rezultatele activităţii ANI”‘, se arată într-un comunicat al CNI remis joi.

Potrivit CNI, rapoartele CE au mai indicat drept necesară ‘o reacţie promptă şi cuprinzătoare a autorităţilor administrative şi judiciare pentru a asigura obţinerea de rezultate de către sistemul de integritate în această privinţă’.

Citeste si:  Multe dosare ANI - închise întrucât plângerile nu sunt dovedite sau termenele de prescripţie au trecut

CNI menţionează că, în acest sens, Camera Deputaţilor s-a pronunţat deja într-o speţă similară, prin Hotărârea 30/11.09.2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.647/11.09.2012.

O solicitare asemănătoare a fost adresată marţi Senatului şi de Agenţia Naţională de Integritate.

Solicitarea ANI vine după ce Senatul a amânat, luni, din lipsă de cvorum, emiterea unui punct de vedere în cazul liberalului Mircea Diaconu.

ANI preciza că o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din 19 iunie, a menţinut ca temeinic şi legal raportul de evaluare întocmit de agenţie cu privire la starea de incompatibilitate a senatorului Mircea Diaconu.

Potrivit ANI, Mircea Diaconu nu mai poate candida pentru o funcţie eligibilă de membru al Parlamentului pe o perioadă de trei ani, potrivit prevederilor art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010: ”Persoana eliberată sau destituită din funcţie […] sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Citeste si:  Cătălin Predoiu: Există o foarte mare posibilitate să avem o nouă Lege ANI

În ianuarie 2011, ANI a constatat că Mircea Diaconu a încălcat legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, începând cu data de 19 decembrie 2008, a exercitat simultan funcţia de senator şi pe cea de director-manager al Teatrului „C. I. Nottara”, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.

Comisia juridică a Senatului a analizat, în şedinţa din 11 septembrie, scrisoarea înaintată de Agenţia Naţională de Integritate referitoare la Mircea Diaconu şi a stabilit că plenul este cel în măsură să constate starea de incompatibilitate şi să ia o decizie cu privire la acest caz.

Citeste si:  Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis va fi dezbătut joi la instanţa supremă

Ulterior, senatorul Mircea Diaconu a solicitat Biroului permanent al Senatului amânarea discuţiilor sau măsurilor de punere în aplicare a incompatibilităţii sale stabilite de către ANI până la soluţionarea căii de atac care a fost depusă la ÎCCJ.

Acesta a depus, în data de 24 septembrie, la Biroul Permanent al Senatului, certificatul de grefă de la ÎCCJ care atestă faptul că împotriva deciziei 3104/19.06.2012, pronunţate de către instanţă în dosarul nr.1195/2/2011, în contradictoriu cu ANI, a formulat contestaţie în anulare prevăzută de art. 318, Codul de procedură civilă, cale extraordinară de atac ce face obiectul dosarului 6014/1/2012 cu termen de judecată 10 aprilie 2013.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close