EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

„După dealuri” – seară de gală la Iaşi în prezenţa lui Cristian Mungiu şi a actorilor ieşeni

0

Filmul premiat la Cannes şi propus de România la Oscar, ‘După dealuri’ în regia lui Cristian Mungiu, va avea vineri, 26 octombrie, parte de o seară de gală la Iaşi, oraşul din care provin atât regizorul cât şi o mare parte dintre actori.

Se vor întâlni cu publicul din Iaşi Cristian Mungiu şi actorii din rolurile principale: Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, premiate la Cannes pentru interpretare, Valeriu Andriuţă şi Dana Tapalagă.

La premiera de gală sunt aşteptaţi şi actorii ieşeni Dionisie Vitcu, Ion Sapdaru, Teodor Corban, Petronela Grigorescu, Călin Chirilă şi Gina Ţandură. Din distribuţie fac parte şi Cătălina Harabagiu, Radu Zeţu, Anda Bîrleanu, Liana Petrescu şi Marian Adochiţei, ceea ce face din ‘După dealuri’ filmul cu probabil cea mai mare densitate de interpreţi ieşeni realizat vreodată.

‘Nu aleg actori ieşeni din patriotism local, ci caut întotdeauna cei mai potriviţi interpreţi pentru fiecare rol. În acest film se vorbeşte cu accent moldovenesc şi, prin urmare, m-am îndreptat în mod natural cumva către interpreţi din Moldova, pentru că nu cred că accentul se poate imita. Dincolo de asta însă, există pesemne în subconştientul meu o înclinaţie spre a considera firesc şi natural un anume gen de intonare, frazare şi rostire pe care îl cunosc din copilărie. Spun asta pentru că i-am ales pe mulţi dintre cei mai tineri pentru film înainte de a şti că sunt din Iaşi’, spune regizorul Cristian Mungiu, prin intermediul unui comunicat de presă.

Filmul ‘După dealuri’ este scris şi regizat de Cristian Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu-Bran. Imaginea este semnată de Oleg Mutu. Filmul spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire.

Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

Filmul premiat la Cannes pentru scenariu şi interpretare îşi continuă între timp traseul prin marile festivaluri ale lumii. Notorietatea îi este confirmată de proiecţiile sold out de la Haifa, Hamburg, BFI London Film Festival sau New York Film Festival.

Recent ‘După dealuri’ a câştigat Marele Premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow – FEDEORA la Festivalul Internaţional de Film de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană. ‘După dealuri’ a fost desemnat Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru).

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.