EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Exerciţii rapide pentru a-ţi regăsi pasiunea în muncă

0

A face o muncă din pasiune şi cu pasiune este un ingredient esenţial pentru echilibrul psihic al oricărui om. Iar din perspectiva companiilor, pasiunea angajaţilor nu e doar un “lucru drăguţ”, pe care ar fi interesant să-l încerce, ci este o cerinţă strategică, relatează Fastcompany.com.

În momentul în care rutina începe să prindă rădăcini şi să reducă entuziasmul, se pune întrebarea cum te poţi reconecta rapid cu pasiunea şi scopul tău?

  • Doreşte-ţi

Carl von Clausewitz a vorbit despre puterea strategică a pasiunii şi a subliniat importanţa acesteia. Soldaţii care cunosc şi susţin cu adevărat cauza unui război, luptă cu mai multă putere şi pot obţine victorii care iniţial păreau imposibile.

Mihaly Csikszentmihalyi, psihologul care a inventat termenul de “val” (flow), descrie acest aspect ca fiind “un sentiment de angajare totală în activitatea realizată, astfel încât nu poţi observa nimic altceva în afară de ceea ce faci”. Dacă găseşti această stare, reuşeşti să îţi reduci nivelul stresului, să îţi amplifici starea de fericire şi să îţi îmbunătăţeşti sănătatea mentală.

Paul Graham, fondatorul Combinatorului Y, spune că antreprenorii deconectaţi de pasiunea lor fac lucrurile doar pentru “prestigiu”.

“Prestigiul este ca un magnet puternic care îţi denaturează chiar şi convingerile legate de ceea ce îţi place”, spune Graham. “Prestigiul te determină să lucrezi nu la ceea ce îţi place, ci mai degrabă la ceea ce ai vrea să îţi placă”.

Richard Branson, fondatorul Virgin Group, descrie acest aspect cel mai bine: “Dacă eşti pasionat de surf şi vrei să devii un antreprenor, fă ceva care să aibă legătură cu surful. Dacă te poţi bucura de pasiunea ta, viaţa va fi mult mai interesantă, decât în cazul în care vei deveni un simplu rob al unei munci obişnuite. Însă, în primul rând trebuie să te educi în acest domeniu, indiferent de ceea ce ai ales să faci, trebuie să ştii mai multe despre surf decât oricine. Aici intervine munca. Dar dacă faci lucrurile de care eşti pasionat, acest aspect va fi natural.”

  • Găseşte

Aşadar, după o etapă de căutare, vei ajunge să îţi doreşti ceva cu adevărat.

Kaihan Krippendorff, un strateg şi un expert în inovaţie, a reuşit să găsească 13 exerciţii scurte şi practice pe care le poţi folosi pentru a-ţi regăsi pasiunea în muncă:

1. Construieşte-ţi portofoliul

Randy Komisar, o legendă în tehnologie şi acum un partener în cadrul companiei Kleiner Perkins Caufield & Byers, crede că, dacă îţi cauţi o singură pasiune, acest lucru va ajunge să te paralizeze. În schimb, gândeşte-te la un portofoliu de pasiuni şi foloseşte-le pentru a te ghida mai departe. Nu trebuie să alegi doar una singură!

2. Scrie trei liste

Aşează-te şi scrie trei liste: toate lucrurile la care eşti bun, toate lucrurile pe care le faci cu plăcere şi toate lucrurile care îţi trezesc un sentiment că ai un scop în viaţă. Apoi caută să găseşti temele comune din aceste liste.

3. Reaminteşte-ţi starea în care eşti “purtat de val”

“Aşează-mă într-o librărie cu un teanc de cărţi vechi şi sarcina de a scrie un blog sau o lucrare şi timpul se opreşte. Clipesc, şi au trecut deja trei ore”, spune Krippendorff.

Stările de dăruire totală se produc atunci când mintea este atât de implicată în activitatea pe care o realizezi, încât îi lipseşte capacitatea de a observa şi alte lucruri. Acest aspect înseamnă că într-adevăr iubeşti ceea ce faci. Reaminteşte-ţi totul, începând cu momentele din copilăria ta şi până în prezent, şi alcătuieşte un catalog cu activităţi care te transpun într-o astfel de stare.

4. Explorează cele “patru obiective ale vieţii”

Un profesor budist sugerează că există patru obiective ale vieţii: sănătatea şi plăcerea fizică, bogăţia şi familia, să devii o persoană desăvârşită şi descoperirea scopului tău măreţ. Gândeşte-te bine şi scrie pe hârtie trei posibile pasiuni pentru fiecare din aceste obiective.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.