FMI deblochează 1,5 miliarde de euro de ajutor suplimentar pentru Portugalia

0

FMI a anunţat miercuri „plata imediată” a unei noi tranşe de ajutor de 1,5 miliarde de euro pentru Portugalia, în cadrul planului de salvare financiară a ţării decis de comunitatea internaţională în mai 2011.

Decisă după a cincea evaluare a situaţiei economice a ţării, această nouă deblocare ridică la 21,8 miliarde de euro suma totală plătită de Fondul Monetar Internaţional Portugaliei, a anunţat instituţia într-un comunicat, citat de AFP.

Prinsă în criza datoriilor din zona euro, Portugalia a solicitat asistenţă troicii de creditori internaţionali /FMI, Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană/, care i-au acordat un ajutor în total de 78 miliarde de euro în contrapartida unui vast program de austeritate, ce provoacă proteste în ţară.

La cererea autorităţilor de la Lisabona, troica a relaxat în septembrie obiectivele de reducere a deficitului din cadrul acestui program până în 2014.

În termenii noului protocol, Portugalia va trebui până la sfârşitul anului să-şi readucă deficitul la 5% din Produsul Intern Brut /PIB/, faţă de 6,8% în primul semestru.

Guvernul portughez a indicat recent că intenţionează să recurgă la măsuri suplimentare de control al cheltuielilor şi creşterea taxelor pe patrimoniu şi capital pentru a atinge acest obiectiv, devenit şi mai complicat de recesiunea pe care o traversează ţara.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.