Idei creative: Trecutul reînviat cu Photoshop

0

Un proiect de fotografie numit “Fantomele Istoriei” ne reaminteşte faptul că soldaţii care au învins, dar şi prizonierii, au păşit pe aceleaşi străzi pe care mergem şi astăzi. Potrivit lui Jo Hedwig Teeuwisse, cea care a realizat proiectul, “este ca şi cum ai picta istoria”, relatează Theatlantic.com.

Jo Hedwig Teeuwisse a început proiectul încă din 2007, când a găsit nişte negative de fotografii vechi, într-o piaţă din Amsterdam, oraşul în care locuieşte şi ea. Imaginile din oraşul său natal au fost uşor de obţinut, deoarece a fotografiat singură aceleaşi locuri care apăreau în instantaneele vechi, după care le-a combinat pe calculator cu ajutorul unui program de editare.

Pentru imaginile din celelelalte locuri care reflectă distrugerile provocate de al Doilea Război Mondial, Teeuwisse a cerut ajutor pe internet, prin intermediul reţelelor de socializare.

Procesul de realizare a imaginilor este destul de uşor, mai ales că Photoshop-ul face cea mai mare parte din treabă.

“Însă nu este vorba despre cum realizezi fotografiile, ci despre ce decizi să arăţi în imaginile respective, la ce vrei să se uite omul obişnuit. Dacă faci alegerea corectă, combinaţia de imagini poate spune o poveste, şi îi poate determina pe oameni să se gândească la trecutul lor”, adaugă Teeuwisse.

Dorinţa lui Teeuwisse este de a determina oamenii “să se oprească o secundă şi să se gândească la istorie, la poveştile ascunse şi uneori uitate ale locului în care trăiesc”.

Nu a trecut chiar atât de mult timp de când străzile Europei erau câmpuri de luptă.

[nggallery id=95]

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.