Jocurile Olimpice au ajutat Marea Britanie să iasă din recesiune în T3

0

Marii Britanii a ieşit din recesiune în trimestrul trei din 2012, înregistrând cel mai semnificativ avans trimestrial din ultimii cinci ani, datorită parţial şi cheltuielilor legate de organizarea Jocurilor Olimpice la Londra, arată datele publicate joi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmit Bloomberg şi Reuters.

Produsul Intern Brut al Marii Britanii a crescut în perioada iulie-septembrie 2012 cu 1%, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai rapid ritm de creştere din 2007, faţă de estimările iniţiale care indicau un avans de 0,6%, după ce s-a contractat cu 0,4% în trimestrul doi din acest an. Lira sterlină s-a apreciat cu 0,5% faţă de dolar iar randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale pe zece ani au crescut la 1,94%, după publicarea datelor ONS.

Revenirea pe creştere a economiei britanice, a treia ca mărime din Uniunea Europeană, după Germania şi Franţa, după trei trimestre consecutive de declin, este o veste bună pentru coaliţia aflată la putere, care se confruntă cu presiuni pentru a adopta mai multe măsuri în vederea stimulării creşterii economiei.

Sectorul serviciilor, care reprezintă peste trei sferturi din PIB-ul Marii Britanii, a crescut cu 1,3% în trimestrul trei din 2012, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai semnificativ avans din ultimii cinci ani, a anunţat ONS. Se estimează că vânzările de bilete la Jocurile Olimpice au adăugat 0,2 puncte procentuale din PIB. Producţia a urcat cu 1,1%, cea mai mare creştere de peste doi ani iar producţia industrială a crescut cu 1%. În schimb în sectorul construcţiilor s-a înregistrat un declin de 2,5%, fiind al treilea trimestru consecutiv de declin.

‘Încă mai este un drum lung de parcurs, dar aceste date arată că suntem pe calea cea bună. Economia se redresează şi noi adoptăm măsurile adecvate’, a declarat ministrul britanic de finanţe George Osborne.

Guvernatorul Băncii Angliei (BoE), Mervyn King, declara recent că economia Marii Britanii arată semne de redresare, deşi într-un ritm lent, iar redresarea va avea loc probabil în trimestrul patru din 2012.

‘Perspectivele economice ale Marii Britanii rămân extrem de nesigure. Cea mai mare ameninţare pentru redresare vine de la riscul ca răspunsul politic efectiv să nu fie implementat suficient de rapid în zona euro’, a avertizat Mervyn King.

Guvernul are nevoie disperată ca economia britanică să crească pentru a-şi îndeplini obiectivul de reducere a deficitului bugetar masiv în următorii cinci ani. Dar acest obiectiv va fi dificil de îndeplinit, deoarece mulţi parteneri comerciali importanţi ai Marii Britanii din zona euro sunt deja în recesiune.

Economia Marii Britanii s-a contractat cu 7,1% în timpul recesiunii înregistrate în perioada 2008-2009 şi nu s-a redresat pe deplin de atunci, pe fondul efectelor negative ale crizei din zona euro, al reducerii cheltuielilor guvernamentale, al inflaţiei ridicate şi al problemelor cu care se confruntă sectorul bancar.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.