Sportul este mai bun decât cititul la persoanele în vârstă

0

Micşorarea cerebrală este inerent legată de vârstă, însă o echipă de cercetători britanici a descoperit că desfăşurarea unei activităţi fizice reduce acest fenomen la persoanele de peste 70 de ani. În schimb, activităţile cu caracter social şi cititul nu au efecte vizibile, relatează maxisciences.com.

Potrivit unei echipe de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, mişcarea şi exerciţiile fizice luptă eficient împotriva îmbătrânirii creierului la persoanele de peste 70 de ani. În schimb, activităţile sociale care par a stimula mai mult pe plan intelectual nu au un efect pozitiv vizibil.

În cadrul studiului au fost observate circa 700 de persoane timp de trei ani, iar creierele lor au fost analizate de psihologi şi experţi în neuro-imagistică. Au fost ţinute sub observaţie îndeosebi micşorarea creierului, precum şi materiile albă şi cenuşie. Rezultatele au fost publicate pe 22 octombrie, în revista Neurology. Nu este un secret că micşorarea cerebrală duce la tulburări de memorie şi gândire. În cadrul studiului s-a observat însă că acest fenomen este mai redus la vârstnicii care făceau regulat mişcare. Materia lor albă, responsabilă de transmiterea mesajelor în creier, a avut mai puţine leziuni. Rezultatele au mai arătat că acelaşi grup de persoane avea mai multă materie cenuşie decât ceilalţi.

Au fost observate şi persoanele care participau la activităţi sociale sau care citeau mult, însă ele nu au avut o stare de sănătate cerebrală statistic mai bună decât media. Acest lucru sugerează faptul că sportul constituie un mijloc mai bun de prevenire a îmbătrânirii cerebrale decât activităţile considerate intelectuale.

‘Cercetările noastre arată că, pentru menţinerea sănătăţii cerebrale, activităţile fizice sunt mai eficiente decât cele mai sedentare. Încercăm să înţelegem pe ce se bazează acest fenomen. Trebuie încurajată activitatea fizică, chiar şi o scurtă plimbare zilnic’, spune Alan Gow de la Universitatea din Edinburgh.

‘Aceste cercetări furnizează elemente esenţiale despre ceea ce influenţează îmbătrânirea creierului şi despre cum putem lupta împotriva declinului mental. Dacă putem stabili definitiv că sportul asigură o protecţie împotriva acestei degradări, s-ar deschide o poartă spre conceperea unor programe fizice adaptate vârstei a treia’, este de părere James Goodwin, şeful departamentului de cercetări al asociaţiei Age UK, care finanţează studiul.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.