Troica UE-BCE-FMI infirmă că ar fi ajuns la un nou acord cu Grecia

Troica alcătuită din creditorii internaţionali ai Greciei (UE, BCE şi FMI) nu a confirmat că ar fi ajuns la vreun acord cu guvernul de la Atena prin care Greciei i s-ar mai acorda un răgaz de doi ani pentru realizarea ajustării bugetare, aşa cum susţine ministrul grec de finanţe, dar a admis că s-au înregistrat progrese în timpul negocierilor, transmit agenţiile AFP şi EFE.

‘Nu pot să confirm nimic’ cu privire la acest răgaz suplimentar de doi ani, a afirmat Simon O’Connor, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru afaceri economice şi monetare şi euro, Olli Rehn. ‘Încă nu avem nici un acord’, a precizat el.

Luarea de poziţie a oficialului european survine la puţin timp după cea a preşedintelui BCE, Mario Draghi, care a avertizat că evaluarea reformelor implementate de Grecia încă nu s-a încheiat, şi acesta evitând să se pronunţe asupra acordării unui timp suplimentar Greciei pentru a aduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB.

La rândul său, ministrul german de finanţe, Wolfgang Schauble, a declarat că guvernul din care face parte ‘nu are cunoştinţă’ de vreun astfel de acord. ‘Din partea guvernului german nu există nimic nou în legătură cu acest subiect’, a afirmat Schauble în faţa presei. El a precizat că mai întâi trebuie aşteptat raportul Troicii şi abia după aceea această problemă va fi abordată în cadrul Eurogrupului (miniştrii de finanţe din zona euro).

Anterior, şi Jorg Asmussen, membru în Comitetul executiv al BCE a precizat, la postul german de televiziune ARD, că ‘deocamdată nu există un acord definitiv între Troica şi guvernul grec’, adăugând că ‘Atena a înregistrat progrese, dar încă nu am ajuns în acest punct’ (la un acord – n.red).

Ministrul grec de finanţe, Yannis Stournaras, a declarat în acceaşi zi că a ajuns la un acord cu Troica cu privire la aplicarea unor noi măsuri de austeritate în schimbul eliberării tranşei de 31,5 miliarde de euro şi că a obţinut din partea creditorilor internaţionali un răgaz de doi ani pentru a realiza ajustarea bugetară.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.