Bărbaţii care lucrează în ture de noapte au de trei ori mai multe şanse să dezvolte cancer la prostată

Potrivit unei cercetări realizate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Quebec, bărbaţii care lucrează noaptea au de trei ori mai multe şanse să dezvolte cancer la prostată, decât cei care muncesc în schimburi de zi, relatează Dailymail.co.uk.

De asemenea, bărbaţii din această categorie se află expuşi în faţa riscului de a dezvolta şi alte tipuri de cancer, cu rate mult mai mari de apariţie a tumorilor în intestin, vezică şi plămâni.

Deşi studii anterioare au sugerat o anumită legătură cu cancerul, majoritatea s-au concentrat asupra incidenţei cancerului la sân la femeile care lucrează în ture de noapte, în special în cazul asistentelor medicale.

Turele de noapte afectează organismul prin suprimarea producţiei de melatonină, un hormon produs de către glanda pineală din creier, care ajută la reglare atunci când dormim şi când suntem treji.

Atunci când este întuneric, producţia de melatonină creşte pentru a ajuta la inducerea unui somn profund. Producţia atinge punctul maxim în orele târzii ale nopţii.

Oamenii de ştiinţă consideră că expunerea la lumina din timpul nopţii perturbează producţia de melatonină, punând în funcţiune un lanţ de evenimente în interiorul corpului care ar putea încuraja dezvoltarea tumorilor.

Cercetătorii au descoperit că turele de noapte aproape au triplat riscul de dezvoltare a cancerului la prostată şi au dublat şansele unui bărbat de a suferi de cancer intestinal. Cei care lucrau noaptea erau şi cu 76% mai predispuşi să sufere de cancer pulmonar, şi aveau cu 70% mai multe şanse să dezvolte o tumoare la vezică.

Descoperirile au fost realizate într-o perioadă în care tiparele de muncă flexibile sunt abordate la o scară tot mai largă, în întreaga lume.

 

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.