Deficit bugetar de 1,18% din PIB după primele nouă luni din 2012

0

Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat după primele nouă luni din 2012 cu un deficit de 7,17 miliarde lei, respectiv 1,18 % din PIB, comparativ cu un deficit bugetar de 13,88 miliarde lei, respectiv 2,4% din PIB, la aceeaşi dată a anului precedent, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice /MFP/.

Pentru întregul an 2012, autorităţile române şi instituţiile financiare internaţionale au convenit ca deficitul bugetului general consolidat să fie de 13,66 miliarde lei, respectiv 2,2% din Produsul Intern Brut.

Pe primele nouă luni din 2012, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 141,1 miliarde lei, reprezentând 23,2% din PIB, au fost cu 7,2% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,5 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Veniturile fiscale au înregistrat, în termeni nominali, o creştere cu 9,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, evoluţii favorabile înregistrându-se la taxa pe valoarea adăugată (+6,2%), accize (+8,7%), impozit pe venit (+12,3%), impozit pe profit (+6,3%). Veniturile din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au crescut, de asemenea, datorită colectării începând cu anul 2012 a contribuţiei pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii conform OUG nr. 77/2011.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (+0,3 %) şi venituri nefiscale (+12,4%). Contribuţiile de asigurări au fost în sumă de 38,3 miliarde lei, în creştere cu 2,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Veniturile nefiscale au crescut, de asemenea, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent la bugetul de stat cu 28,5% şi la instituţiile autofinanţate cu 10,9%.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse publice au fost de 5 miliarde lei, în creştere cu 41,4% la bugetul de stat şi cu 22,4% la bugetele locale, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 148,3 miliarde lei, reprezentând 24,4% din PIB, au crescut în termeni nominali cu 1,9% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar ca pondere în PIB s-au redus cu 0,7 puncte procentuale. S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă din anul 2011, în principal, la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 30,5%, dobânzi cu 25,6%, bunuri şi servicii cu 7,3%.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut la administraţiile locale precum şi la fondul naţional de sănătate ca urmare a plăţilor făcute pentru servicii medicale şi medicamente. Cheltuielile de personal au crescut cu 4,3%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea înregistrându-se, în principal, datorită majorării cu 8% a salariilor personalului bugetar care se reflectă în buget începând cu luna iulie 2012.

Cheltuielile pentru investiţii
care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 22,2 miliarde lei (3,6% din PIB), crescând în termeni nominali cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.