EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

În sfârşit, un design mai interesant pentru turbina eoliană

Destul cu terenurile pline cu turbine eoliene! Windstrument (Instrumentul de vânt) oferă o viziune nouă asupra a ceea ce poate însemna energia eoliană în zonele urbane, relatează Fastcoexist.com.

Energia eoliană are un potenţial uriaş, dar este în continuare o industrie tânără cu multe provocări în ceea ce priveşte designul care o împiedică să crească nivelul de producţie. Dintr-o perspectivă ecologică, cum pot reduce antreprenorii şi proiectanţii impactul tehnologic asupra ecosistemelor locale?

Populaţiile de păsări, în special, pot fi afectate de turbinele rotitoare. Cum poate fi proiectată energia eoliană pentru o varietate mai largă de ambiente, inclusiv cele urbane, spre deosebire de zonele rurale, muntoase sau deşertice, unde de obicei se întâlnesc aşa-numitele ferme eoliene?

Un nou producător crede că a găsit răspunsul la aceste două întrebări cu un nou design al turbinelor numit Windstrument. Membrii echipei dezvoltatoare descriu produsul ca pe “un sistem de energie eoliană cu adevărat accesibil”, care este “silenţios şi puternic, sigur pentru păsări, şi scalabil”.

Acest ultim atribut este deosebit de convingător. Tehnologia este compactă şi suficient de discretă pentru a putea fi instalată într-o zonă urbană, pentru o utilizare la scară redusă, spre exemplu pentru case care nu au nevoie de foarte multă putere energetică. Instalarea sistemului necesită doar un singur stâlp şi un acoperiş unde poate fi montată turbina.

Însă, pentru cantitatea de energie necesară unui întreg cartier sau a unui complex industrial, de exemplu, pe acel stâlp pot fi adăugate turbine suplimentare, o configuraţie pe care compania o numeşte “livadă eoliană”.

Forma lamelor turbinei este aceea de elicoidale conice, inspirate de către designul velelor bărcilor de curse, şi sunt capabile să îşi menţină funcţionalitatea chiar şi în condiţii de vânt puternic.Iar spre deosebire de alte turbine, aspectul Windstrument-ului dispersează aerul într-o aşa manieră încât păsările nu sunt atrase în interior. În aproape doi ani de zile de teste într-o zonă umedă, intens populată de păsări, nici măcar una singură nu a fost rănită.

Până acum, se pare că cea mai mare problemă pentru companie este să crească producţia. Momentan, compania este capabilă să producă “câteva mii de turbine pe lună”.

“Ţelul nostru este să mărim de patru ori această cifră, de-a lungul următorului an”, relatează membrii echipei, pe siteul companiei.

Unified Energies International, compania care are sediul în Michigan, şi care a proiectat Windstrument-ul, a anunţat vara aceasta că a reuşit să obţină brevet de invenţie pentru acest produs.

Citește și
1 Comentariu
  1. Andrei Constantin spune

    Se misca lucrurile la americani

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata