Iranienii Jafar Panahi şi Nasrin Sotoudeh, câştigătorii din acest an ai Premiului Saharov

0

Iranienii Jafar Panahi şi Nasrin Sotoudeh sunt câştigătorii din acest an ai Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, a anunţat vineri preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, în cadrul celei de a doua zile a sesiunii plenare de la Strasbourg.

Preşedinţii grupurilor politice din PE, reuniţi vineri în marja sesiunii plenare, i-au ales în unanimitate pe cei doi opozanţi iranieni, în dauna celor trei membre ale Pussy Riot şi a disidentului belarus Ales Beliaţki. Martin Schulz a precizat ca e o premieră ca membrii conferinţei preşedinţilor să aleagă în unanimitate câştigătorii premiului Saharov.

‘Premiul Saharov pentru libertatea de gândire acordat iranienilor Nasrin Sotoudeh şi Jafar Panahi este un mesaj de solidaritate şi de recunoaştere pentru o femeie şi un bărbat care nu s-au înclinat în faţa fricii şi a intimidării şi care au decis să pună soarta ţării lor mai presus de a lor. Sper cu sinceritate ca ei să poată veni în persoană la Strasbourg la PE pentru a-şi ridica premiul în decembrie’, a declarat preşedintele Schulz după anunţarea câştigătorilor.

Preşedintele PE va acorda premiul în cadrul unei ceremonii care va avea loc în Strasbourg, în timpul sesiunii plenare din decembrie. Premiul, instituit din 1988, este însoţit de o recompensă de 50.000 de euro.

Avocata Nasrin Sotoudeh, care a primit vineri premiul Saharov, este una dintre marile personalităţi care s-au remarcat în apărarea drepturilor omului în Iran, unde a fost condamnată şi încarcerată pentru că a apărut în public alături de câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace Shirin Ebadi.

Femeia în vârstă de 47 de ani a fost condamnată în ianuarie 2011 la 11 ani de închisoare şi la 20 de ani de interdicţie la exercitarea meseriei de avocat ‘pentru acţiuni împotriva securităţii naţionale şi propagandă contra regimului’, două capete de acuzare folosite frecvent de justiţia iraniană pentru condamnarea opozanţilor.

Nasrin Sotoudeh este mama a doi copii. Ea a intrat recent în greva foamei pentru a protesta împotriva hărţuirii familiei sale de către stat.

Jafar Panahi este un regizor şi scenarist de 52 de ani, care a câştigat premiul Caméra d’Or la festivalul internaţional de film de la Cannes, în 1995, pentru filmul ‘The White Balloon’.

Regizorul a fost arestat în martie 2010 şi condamnat ulterior la şase ani de închisoare şi la 20 de ani interdicţie de a realiza filme în ţara sa. Ultimul său film ‘This Is Not a Film’ a fost scos ilegal din Iran şi prezentat la festivalul de la Cannes în 2011.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.