Pelerinii musulmani s-au rugat pe Muntele Arafat

0

Peste 2,5 milioane credincioşi musulmani s-au strâns joi pe Muntele Arafat, un important moment al marelui pelerinaj anual la Mecca, unde s-au rugat pentru libertate şi stabilitate în ţările lor, transmite AFP.

La apusul soarelui, credincioşii, majoritatea provenind din ţări care s-au confruntat sau continuă să se confrunte cu ample mişcări de protest, denumite generic „Primăvara arabă”, s-au îndreptat spre valea Mouzdalifa, aflată la câţiva kilometri. Ei strâng pietre pentru ritualul de lapidare a lui Satan, care va avea loc vineri, în valea Mina, lângă Mecca.

În timpul predicii, marele muftiu al Arabiei Saudite, şeicul Abdel Aziz Al-Sheikh, a avertizat în legătură cu eventuale manifestări de „naţionalism” exagerat sau de „extremism”, cu ocazia hagialâcului.

Un grup de sirieni a arborat un drapel enorm al insurecţiei, declanşată în urmă cu peste 19 luni împotriva regimului Bashar al-Assad.

În acest an, guvernul sirian nu a trimis pelerini la Mecca, însă autorităţile saudite au oferit viză de intrare în ţară unor refugiaţi sirieni în Iordania sau în Liban.

Mulţimea de pelerini şi-a petrecut noaptea de miercuri spre joi în corturi ridicate pe Muntele Arafat, iar alţii au sosit pe jos, mergând conform tradiţiei pe urmele profetului Mahomed şi ale lui Abraham.

Au fost desfăşurate impresionante forţe de ordine, aproximativ 100.000 de persoane, iar în zonă nu s-a produs niciun incident major.

Marele pelerinaj este unul din cei cinci piloni ai islamului pe care orice credincios musulman trebuie să-l efectueze măcar o dată în viaţă.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.