EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Premierul vrea diminuarea cheltuielilor cu deszăpezirea

0

Premierul Victor Ponta i-a cerut vineri ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi, să facă tot posibilul pentru a reduce costurile deszăpezirii, afirmând că „zăpada din România nu este mai grea decât în alte ţări”, iar ministrului Finanţelor, Florin Georgescu, i-a solicitat să aloce resursele necesare la rectificarea bugetară.

Premierul Ponta a făcut această remarcă în contextul în care presa a scris că deszăpezirea unui kilometru de drum în România costă de cinci-şase ori mai mult decât în unele state scandinave.

„D-le ministru, când se încheie toate licitaţiile, vă rog să văd şi eu cât costă deszăpezirea în România şi să mi se explice clar că zăpada din România nu e mai grea decât zăpada din alte ţări, că trebuie să plătim mai mult ca să o dăm deoparte. În acelaşi timp, ‘bietul Minister de Finanţe’ trebuie să ne spună mâine la rectificare că avem resursele necesare alocate”, a afirmat Victor Ponta, într-o videoconferinţă cu prefecţii.

Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, i-a răspuns că toate contractele cu firmele care se vor ocupa de deszăpezire sunt în curs de derulare şi a admis că în România costul pe kilometru este „uşor mai ridicat decât în alte ţări”.

„Asta cu preţurile înţeleg că aşa, la o primă strigare, sunt cu 30% mai mici decât anul trecut. Părerea mea e că poate le mai discutaţi. Înţeleg că aţi discutat problema de a nu mai plăti pentru utilaje că stau degeaba”, a afirmat premierul.

Silaghi i-a răspuns că ministerul nu mai plăteşte „pentru 24 ore de staţionare, ci opt ore de staţionare”. ”E o situaţie de licitaţie”, a arătat ministrul.

„Dumneavoastră sunteţi mulţumit că aţi redus faţă de ceea ce făceau ăia de dinainte, dar eu nu sunt mulţumit. Suntem mai mult decât ar trebui să fie (preţurile – n.r.). Dacă am redus cu 30% doar pentru că s-a scris în presă şi am făcut presiune, înseamnă că mai e loc. O să vă rog să-mi arătaţi şi mie exact cum stau lucrurile”, i-a solicitat premierul.

El le-a mai cerut autorităţilor responsabile să pregătească din timp utilajele pentru deszăpezire, ca să nu fie nevoiţi oamenii „să dea cu lopata”.

„E important modul în care fiecare autoritate locală se va implica, dar povestea că trebuie să dea oamenii cu lopata e o poveste. Sunt situaţii în care de aia suntem stat, de aia încasăm taxe şi impozite, avem o mulţime de autorităţi, instituţii, şefi, adjuncţi de şefi, ca să nu le spunem oamenilor ca să dea ei cu lopata. Or să dea şi ei, dar nu pot să dea cu lopata doi metri de zăpadă sau să deszăpezească un drum de 50 km. Asta intră în atribuţia noastră, a statului”, a adăugat Victor Ponta.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.