Psihologia sexelor: cine pierde maşina mai uşor într-o parcare?

Potrivit unui studiu prezentat de Theatlanticcities.com, parcările sunt locuri nemaipomenite în care se poate studia cogniţia şi memoria spaţială umană, sau modul în care o persoană percepe locul unde se află şi unde a lăsat lucruri importante, cum ar fi maşina.

Psihologii experimentali au studiat acest aspect cu 115 clienţi reali ai unui magazin de materiale de construcţii şi grădinărit din Olanda. Jumătate dintre ei au declarat că au probleme constante în a-şi aminti unde au parcat maşina. Totuşi, în acest studiu, bărbaţii, s-au descurcat mult mai bine la estimarea distanţei până la maşina lor, pe care au găsit-o fără a aborda rute ocolitoare jenante.

Cercetătorii au petrecut zece minute intervievând şoferii şi întrebându-i cât de des uită locul unde şi-au parcat maşina, unde credeau că au parcat în ziua respectivă (folosind o hartă), cât de departe estimează că ar fi locaţia maşinii şi ce fel de trucuri folosesc pentru a-şi aminti poziţia vehiculului. După înregistrarea răspunsurilor la aceste întrebări, cercetătorii i-au rugat pe şoferii intervievaţi să îi conducă efectiv până la maşinile lor.

Femeile au folosit rute ocolitoare mult mai frecvent decât bărbaţii. De asemenea, femeile aveau tendinţa de a descrie verbal locul unde au parcat, folosind anumite repere şi nu distanţe metrice. Iar bărbaţii erau mult mai buni la estimarea locului exact al parcării pe o hartă, dar şi la calculul mental al distanţei până la maşină.

“În general, participanţii au fost destul de buni la indentificarea locului maşinii. Doar 14% dintre persoanele intervievate au făcut un ocol substanţial, iar majoritatea erau femei”, adaugă cercetătorii.

Aici aveţi o reprezentare grafică a drumului ocolitor pe care un participant la studiu l-a realizat pentru a-şi găsi maşina:

Totuşi, autorii nu ne oferă o teorie referitoare la motivul pentru care bărbaţii şi femeile accesează memoria spaţială într-un mod diferit.

Imaginea de mai jos ne face să ne întrebăm ce s-ar întâmpla într-o astfel de parcare, extrem de provocatoare din punct de vedere cognitiv

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata