S&P a revizuit în scădere, de la stabilă la negativă, perspectiva ratingului Societe Generale şi a altor bănci franceze

0

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a revizuit în scădere, de la stabilă la negativă, perspectiva ratingurilor a zece bănci franceze, inclusiv Societe Generale şi Credit Agricole, citând riscurile economice, inclusiv supraîncălzirea pieţei imobiliare în Franţa, transmite Reuters.

De asemenea, agenţia a retrogradat ratingurile de credit ale BNP Paribas şi ale două bănci mai mici, nelistate, avertizând că băncile franceze vor deveni mai expuse la o potenţială prelungire a recesiunii în zona euro.

Băncile franceze şi-au redus expunerea la statele de la periferia zonei euro, inclusiv Grecia, în ultimele 12 luni. Totuşi, ele sunt puternic expuse la Italia, care este în recesiune.

‘Riscurile economice sub care operează băncile franceze au crescut în opinia noastră, astfel că ele sunt expuse în mod moderat la o potenţială prelungire a recesiunii în zona euro. Piaţa imobiliară franceză este într-un proces de corectare a preţurilor mari de pe piaţa imobiliară, deşi ne aşteptăm ca impactul asupra băncilor şi asupra economiei în ansamblu să fie relativ limitat’, se arată în declaraţia S&P.

Agenţia a retrogradat ratingurile de credit ale BNP Paribas, de la ‘AA minus’ la ‘A plus’. De asemenea, S&P a revizuit în scădere ratingurile de credit ale Solfea, o subsidiară a companiei de utilităţi GDF Suez şi ale Cofidis, divizie a Credit Mutuel, de la ‘A minus’ la ‘BBB plus’. Perspectiva atribuită celor trei bănci este negativă, ceea ce înseamnă că ratingurile pot fi din nou retrogradate.

De asemenea S&P a atribuit o perspectivă negativă ratingurilor SocGen, Credit Agricole, Natixis, Credit Mutuel, Banque Postale şi RCI Banque, deţinută de Renault. Ratingurile SocGen şi Credit Agricole au fost menţinute la ‘A’.

Joi, într-o analiză realizată de Bloomberg, se arăta că ajutorul acordat de Franţa băncilor ţării a ajuns la peste 60 miliarde de euro (78 miliarde de dolari), după ce miercuri guvernul a anunţat că va garanta noi obligaţiuni de 7 miliarde de euro ale diviziei de finanţare a Peugeot, Banque PSA.

‘Aceste salvări de bănci pe furiş ar trebui să provoace mai multe analize critice din partea pieţelor. Nu ştim ce mai urmează, dar cu certitudine demonstrează că unele instituţii financiare rămân foarte, foarte slabe’, a avertizat Bill Blain, analist la Mint Partners Ltd în Londra.

Băncile specializate s-au confruntat cu o severă penurie de lichidităţi, ca urmare a crizei datoriilor din zona euro, care a dus la creşterea costurilor de finanţare. Banque PSA, Dexia şi Credit Immobilier de France au beneficiat şi de împrumuturile pe termen lung acordate de BCE.

‘Dacă nu eşti o bancă mare, finanţarea en-gros este scumpă fără ajutorul statului sau al BCE. Peugeot nu poate pasa clienţilor costurile mai ridicate de finanţare, cumpărătorii vor alege Volkswagen’, a explicat Francois Chaulet, de la fondul de administrare a activelor Montsegur Finance din Paris.

Sprijinul pentru băncile specializate din Franţa vine într-un moment în care situaţia celor trei mari instituţii franceze de creditare – BNP Paribas, Societe Generale şi Credit Agricole – s-a stabilizat, mulţumită lichidităţilor de 1.000 de miliarde de euro injectate de BCE în zona euro şi a deciziei BCE de achiziţionare a obligaţiunilor statelor din zona euro care se confruntă cu probleme financiare, cu anumite condiţii.

Băncile franceze, prezente şi în România, s-au confruntat în ultimele luni cu vânzări masive ale acţiunilor lor la bursă deoarece criza datoriilor suverane a afectat valoarea băncilor europene şi a majorat costurile de finanţare, în special în dolari, de pe pieţele americane.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.