UNICEF: 31.000 de copii sub 3 ani, abandonaţi în grija statului în ţările ex-comuniste

0

În jur de 31.000 de copii sub vârsta de 3 ani sunt abandonaţi în grija statului în ţările ex-comuniste din Europa Centrală şi de Est şi din Asia Centrală, iar numărul acestor minori este în creştere din 2008, în contextul crizei economice mondiale, a anunţat UNICEF, cu ocazia unei conferinţe a reţelei Eurochild, desfăşurată joi la Sofia.

„Am intrat într-o perioadă în care impactul crizei economice aduce tensiuni în familiile cele mai vulnerabile”, a declarat pentru AFP Jean-Claude Legrand, consilier UNICEF, precizând că tendinţa de abandon este mai accentuată în ţări sărace precum Republica Moldova, Kazahstan sau Tadjikistan.

Potrivit lui Dani Koleva, de la organizaţia „National care for children”, Bulgaria este ţara cu rata cea mai ridicată de copii abandonaţi. În 2010, numărul copiilor sub 3 ani lăsaţi în grija statului a fost de 2.209, crescând la 2.509 în 2011.

Peste o treime dintre copiii instituţionalizaţi în aceste ţări au un handicap, cele mai ridicate procente înregistrându-se în Slovenia, Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Cehia şi Polonia.

ONU a lansat în 2011 o campanie ce îşi propune încetarea instituţionalizării copiilor, având în vedere efectele negative asupra dezvoltării lor psihice fizice, a amintit Dima Yared, de la Biroul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

În pofida unui „efort real” vizând închiderea acestor instituţii în ţările ex-comuniste, soluţiile alternative de sprijinire a mamelor singure, familiilor sărace sau părinţilor copiilor cu handicap „sunt foarte limitate”, a subliniat Jean-Claude Legrand.(Foto: Pinterest.com)

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.