Embrion rezultat din gene provenite de la două femei şi un bărbat, creat în Oregon, SUA

0

O echipă de oameni de ştiinţă din Oregon a reuşit să creeze embrioni proveniţi din genele a două femei şi ale unui bărbat, apelând la o tehnică inovativă ce ar putea fi folosită la un moment dat pentru a exclude anumite gene care provoacă boli incurabile din bagajul genetic al copiilor, transmite Associated Press.

Cercetătorii de la Oregon Health & Sciences University au precizat că aceşti embrioni nu sunt folosiţi pentru a aduce pe lume copii, şi deocamdată nu se ştie dacă această tehnică va avea vreodată o utilitate practică, în actul medical. Această tehnică a stârnit deja controverse în Marea Britanie, unde altă echipă de geneticieni a întreprins studii similare în urmă cu câţiva ani.

Experimentele desfăşurate în Marea Britanie au atras publicarea de articole ample în presă, care avertizau asupra nefirescului naşterii unor copii cu trei părinţi. În acest caz presa a exagerat, răspund oamenii de ştiinţă, precizând că ADN-ul recoltat de la cea de-a doua femeie nu reprezintă decât mai puţin de 1% din totalul bagajului genetic al embrionului. Această procedură nu reprezintă decât o modalitate de a înlocui anumite gene mutante ce pot sabota dezvoltarea şi funcţionarea normală a celulelor noului organism.

Cercetătorii din Oregon au anunţat miercuri că au reuşit să producă aproximativ 12 embrioni umani, şi au apreciat că această tehnică este foarte eficientă în asigurarea unui bagaj genetic „perfect” pentru aceştia.

Genele vizate pentru a fi înlocuite nu sunt din categoria celor care determină caracteristici precum culoarea ochilor sau a părului şi forma nasului sau înălţimea, gene ce pot fi găsite în interiorul nucleului celular, ci sunt gene aflate în afara nucleului, în mitocondrii (organite citoplasmatice ce asigură energie necesară celulei). Aceste gene se transmit doar pe linie maternă.

Aproximativ 1 din 5.000 de copii moşteneşte o maladie gravă, imposibil de vindecat, cauzată de o disfuncţie a acestor gene mitocondriale.

Noua tehnică, dacă va fi aprobată, va permite naşterea unor copii cu gene mitocondriale normale, mai notează Associated Press.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.