Ghid de achiziţionare a unui filtru de apă

1

Deşi apa potabilă este protejată de anumite reglementări, experţii avertizează că apa de la robinet nu întruneşte toate condiţiile privind siguranţa sănătăţii. Nenumărate studii au indentificat mii de substanţe chimice care contaminează apa potabilă şi care nu sunt reglementate de legile din multe state ale lumii, relatează Nationalgeographic.com.

Desigur, cea mai bună modalitate de a te asigura că apa potabilă este curată şi sigură pentru a putea fi băută, este să protejezi sursa. Bazinele hidrografice acţionează ca filtre naturale care elimină substanţele chimice, poluanţii şi sedimentele. De asemenea, cetăţenii pot îndemna oficialităţile să actualizeze reglementările privind apa potabilă, prin introducerea unor noi limitări privind substanţele chimice, posibil periculoase.

Între timp, mulţi consumatori apelează la filtrele de apă pentru robinetele din casă. Primul pas în ceea ce priveşte identificarea unui filtru de apă bun este să descoperi ce anume se găseşte în apă, şi dacă aceasta conţine substanţe chimice periculoase.

Niciun filtru nu va putea elimina toate substanţele contaminante, în mare parte din cauză că lista chimicalelor riscante continuă să crească.

Iată care sunt cele mai des întâlnite tipuri de filtre de apă şi principalele substanţe pe care sunt proiectate să le elimine:

1. Filtrele de carbon includ modelele montate pe robinet, modelele aşezate sub chiuvetă (care de obicei necesită o conexiune permanentă la o ţeavă existentă) şi sistemele pentru un punct de intrare (de obicei instalat la subsolul sau în exterior) sau pentru întreaga casă. Carbonul, un material poros, absoarbe impurităţile pe măsură ce apa trece prin filtru.

Ce îndepărtează: plumb, PCB, produse secundare de clor, anumiţi paraziţi, radon, pesticide şi ierbicide, aditivul de benzină MTBE, solventul tricloretilenă de la curăţătoriile chimice, unii compuşi organici volatili, anumite tipuri de bacterii şi un număr mic de produse farmaceutice.

2. Sistemele de osmoză inversă împing apa prin membrana semipermeabilă, care acţionează ca un filtru extrem de fin. Adesea sunt utilizate împreună cu filtrele de carbon. Totuşi, aceste sisteme pierd între 15 şi 34 de litri de apă pentru fiecare 3,8 litri de apă filtrată.

Ce îndepărtează: produsele chimice pe care filtrele de carbon le ratează, inclusiv perclorat, sulfaţi, fluor, chimicale industriale, metale grele (inclusiv plumb), produse secundare de clor, cloruri (care fac apa să aibă un gust sărat) şi produse farmaceutice.

3. Unităţile cu lumină ultravioletă dezinfectează apa, ucigând bacteriile. Unităţile de blat pot fi găsite la un preţ de sub 100 de dolari, dar majoritatea unităţilor pentru întreaga casă costă peste 700 de dolari.

Ce îndepărtează: bacteriile. Experţii recomandă folosirea acestor unităţi împreună cu filtrele de carbon pentru a putea avea o eficienţă cât mai mare.

4. Distilatorii (probabil metoda cea mai puţin practică) fierb şi condensează apa. Distilatorii folosesc multă energie electrică, generează o căldură excesivă şi necesită o curăţare regulată. Încercaţi mai întâi filtrele sau alte alternative pentru a îndepărta substanţele chimice, sau cumpăraţi apă distilată.

Ce îndepărtează: metale grele (inclusiv plumb), particule, substanţe solide total dizolvate, microbi, fluor, plumb şi mercur.

Citește și
1 Comentariu
  1. bogdan spune

    Nu este adevarat ca distilatorii indeparteaza fluorul.

    http://chemistry.about.com/od/chemistryhowtoguide/a/removefluoride.htm

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.