EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Agathon: Înfiinţarea unei zone libere de taxe la Constanţa ar dubla veniturile din turism ale României

0

Înfiinţarea unei zone libere de taxe la Constanţa ar dubla veniturile din turism ale României, afirmă preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS), Dan Matei Agathon.

Potrivit unui comunicat al FPTS, remis duminică , România are şansa unică de a deveni o atracţie turistică de top prin înfiinţarea unei zone libere de taxe în zona Constanţa.

„Dacă va fi bine gândit, proiectul acestei zone speciale va transforma litoralul românesc într-unul fără concurenţă în Europa şi va da posibilitatea unei dezvoltări fără precedent a turismului românesc la Marea Neagră”, a afirmat Agathon.

În plus, transformarea centrului istoric din Constanţa după modelul centrului istoric din Bucureşti a fost deja demarată, iar acest gen de investiţii oferă posibilitatea prelungirii sezonului turistic şi a creşterii atractivităţii zonei pentru o lungă perioadă a anului. „Tot angrenajul de restaurante, cafenele, cluburi şi magazine care se înfiripă într-un asemenea centru turistic are menirea de a atrage turişti pe toată perioada anului şi de a pune în valoare frumuseţea arhitecturală şi istoria străveche a locului”, a adăugat acesta.

Totodată, Dan Matei Agathon a atras atenţia că taxarea mai mare decât în zonele turistice direct concurente, cum ar fi cele din Bulgaria, care practică un TVA de 9% la serviciile turistice, este singurul impediment în propulsarea litoralului românesc, obligat la această oră să facă faţă unei presiuni ‘neloiale’ a preţurilor din străinătate, câtă vreme serviciile de la noi sunt taxate de aproape trei ori mai mult.

Simpla înfiinţare a unei zone libere de taxare în partea cea mai căutată de litoral de la noi ar dubla efectiv veniturile din turism ale României pentru că ar atrage investiţii masive, ar aduce în sfârşit turiştii străini prin preţurile fără concurenţă şi ar asigura permanenţa activităţii, reduse în general, până în prezent, la sezonul estival, consideră preşedintele FPTS.

Existenţa şi dezvoltarea unei reţele de cazinouri în acest areal va avea menirea de a atrage turiştii cu bani care vor cheltui mult şi în restul sejurului, argumentează el. O multitudine de servicii conexe şi de industrii colaterale vor avea de câştigat din boom-ul turistic astfel obţinut, aşa încât ceea ce statul român ‘pierde’ în primă instanţă din reducerea sau anularea de taxe câştigă ulterior prin înfiinţarea de locuri de muncă, investiţii şi bani cheltuiţi de turiştii străini.

„România trebuie să aibă curajul de a sparge canoanele şi de a se prezenta într-o lumină favorabilă, devenind atractivă printr-o asemenea zonă de fiscalitate redusă care acţionează ca un magnet pentru turişti şi investitori. Numai asemenea iniţiative extrem de curajoase pot debloca inerţia economiei româneşti şi transforma turismul românesc într-o atracţie europeană. Fără o ofertă şocantă şi unică din punct de vedere al facilităţilor fiscale, turismul şi litoralul românesc nu vor putea depăşi nivelul mediu de dezvoltare din prezent, după cum nu vor putea concura cu ofertele din ţările care investesc în turism miliarde de euro anual”, a arătat Agathon.

În opinia acestuia, România poate atrage investiţii similare doar prin scutiri radicale de taxe, fapt care ar propulsa-o în fruntea clasamentului.

„Este nevoie doar să renunţăm la idei preconcepute şi la temeri nejustificate şi să avem măcar o dată curajul, în ultimii 20 de ani, să realizăm ceva ce alţii nu au îndrăznit să facă”, a conchis el.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.