EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

ANM: Valori termice de până la 12 grade în prima săptămână din noiembrie

0

Sfârşitul lunii octombrie şi prima săptămână din noiembrie vor fi marcate de o vreme obişnuită pentru această perioadă, valorile termice diurne încadrându-se între 11-12 grade Celsius în Banat, Crişana şi Moldova, mai scăzute în depresiuni, până la 6 grade Celsius, şi în jurul valorii de zero grade în zona montană, se arată în prognoza întocmită de către Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/ pentru intervalul 26 octombrie – 8 noiembrie 2012.

Potrivit meteorologilor, în zona Banatului, în primele zile ale intervalului de prognoză mediile termice se vor menţine la valori uşor mai ridicate comparativ cu normele climatologice pentru această perioadă a anului. Până pe 30 octombrie se va produce o răcire accentuată, mediile maximelor diurne diminuându-se de la 18 grade până la aproximativ 7 grade. De asemenea, minimele nocturne vor coborî spre 1-2 grade.

În intervalul 31 octombrie-2 noiembrie, vremea se va încălzi treptat, pentru ca, începând cu data de 3 noiembrie, valorile termice să scadă de la o zi la alta, vremea devenind normală termic în ultimele zile ale perioadei de prognoză, cu maxime, în medie, de circa 12 grade şi minime de 4 grade. Precipitaţii mai importante cantitativ se vor semnala în intervalul 27-29 octombrie şi 4-8 noiembrie, dar probabilitatea lor de producere se menţine în cea mai mare parte a intervalului.

Pentru regiunea Crişanei, între 27 şi 30 octombrie valorile termice, atât cele maxime diurne, cât şi minimele nocturne, vor scădea cu circa 12 grade, vremea devenind rece pentru sfârşit de octombrie. În intervalul 31 octombrie-2 noiembrie regimul termic va marca o creştere treptată, apoi va scădea uşor şi constant, devenind normal spre sfârşitul perioadei de prognoză, cu medii ale temperaturilor maxime de circa 11 grade şi minime de 3-4 grade. Vor cădea precipitaţii pe arii extinse şi local mai însemnat cantitativ până în data de 29 octombrie şi, din nou, după 4 noiembrie. În restul intervalului de prognoză vor fi ploi pe arii mai restrânse şi mai slabe cantitativ.

Conform prognozei ANM, în Transilvania, din 30 octombrie, mediile temperaturilor maxime vor ajunge la aproximativ 6 grade, iar pe 31 octombrie mediile minimelor nocturne vor coborî sub pragul limitei de îngheţ. Ulterior, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, iar în ultimele zile ale intervalului mediile valorilor termice vor deveni apropiate de mediile multianuale ale primei decade din luna noiembrie. Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii extinse, va fi mai mare pe 28 şi 29 noiembrie şi, din nou, în jurul datei de 4 noiembrie, iar în rest ploile vor fi mai slabe cantitativ şi pe arii restrânse.

În zona Maramureşului, valorile termice vor fi mai ridicate decât în mod normal în această perioadă a anului, după care va urma o scădere accentuată, vremea devenind deosebit de rece pentru această perioadă. După data de 30-31 octombrie va avea loc un proces de încălzire treptată, iar în ultimele zile ale intervalului de prognoză temperaturile medii vor deveni normale pentru prima decadă a lunii noiembrie. Precipitaţii, mai ales ninsori, însemnate cantitativ şi pe arii extinse, va fi mare la începutul acestei săptămâni, după care tendinţa va fi de predominare a ploilor, în diminuare atât ca areal, cât şi cantitativ.

În Moldova, mediile termice se vor menţine mai ridicate decât valorile normale climatologic, dar pe 29 octombrie se va produce o răcire accentuată, maximele diurne vor coborî spre aproximativ 7 grade, iar pe 31 octombrie minimele nocturne se vor situa în jurul a zero grade. După 30-31 octombrie, vremea se va încălzi treptat de la o zi la alta până pe 2 noiembrie, apoi va urma o uşoară scădere, vremea devenind normală termic spre sfârşitul intervalului, când mediile termice vor atinge circa 11 grade ziua şi 4 grade noaptea. Apariţia precipitaţiilor mixte va fi mai mare pe 29 octombrie. În rest, vor fi predominant ploi, pe arii mai restrânse, în general slabe cantitativ.

Prognoza ANM relevă faptul că, în zona Dobrogei, regimul termic va creşte constant în primele zile ale intervalului, când vremea va fi caldă pentru sfârşit de octombrie, dar va marca o scădere accentuată până pe 31 octombrie, când media maximelor va coborî cu circa 10 grade. Între 31 octombrie şi 2 noiembrie va avea loc o încălzire, dar apoi temperaturile vor scădea din nou, uşor şi treptat, devenind normale în ultimele zile ale prognozei. Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse şi mai importante cantitativ va fi semnificativă în jurul datei de 29 octombrie, în restul intervalului de prognoză ploile fiind puţine şi slabe cantitativ.

Pentru zona Munteniei, pe 29 şi 30 octombrie va avea loc un proces de răcire accentuată şi se vor atinge, în medie, temperaturi minime de 3 grade şi maxime de circa 12 grade, ce vor caracteriza o vreme rece pentru data respectivă. Între 31 octombrie şi 2 noiembrie regimul termic va marca o creştere treptată, iar în intervalul 2-8 noiembrie valorile termice vor scădea uşor de la o zi la alta, devenind apropiate de cele climatologic normale pentru prima decadă a lunii noiembrie. Pe 29 octombrie, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor mai importante cantitativ şi pe arii extinse va fi semnificativă, iar ulterior, ploile vor fi, în general, slabe şi pe arii mai restrânse.

În Oltenia, după primele zile calde din intervalul de prognoză, cu medii ale maximelor diurne de 21-22 de grade, regimul termic va marca o scădere accentuată, iar pe 30 octombrie maximele diurne vor atinge aproximativ 11 grade şi minimele vor fi de circa 1-2 grade. Până pe 2 noiembrie, va avea loc un nou proces de încălzire treptată, iar între 2 şi 8 noiembrie valorile termice se vor apropia treptat de cele normale pentru început de noiembrie, cu medii ale maximelor de circa 13 grade şi ale minimelor de 4 grade.

La munte, valorile termice se vor menţine relativ constante, cu medii ale maximelor diurne de circa 10 grade, iar pe 30 octombrie temperaturile maxime vor atinge, în medie, zero grade, în timp ce minimele nocturne vor coborî spre -5 grade. Vremea se va încălzi treptat până pe 2 noiembrie, când temperaturile vor reveni la valorile de la începutul perioadei de prognoză. Ulterior, regimul termic va scădea uşor de la o zi la alta, devenind normal pentru prima decadă din noiembrie spre sfârşitul perioadei de prognoză. Pe 29 şi 30 noiembrie vor fi precipitaţii, predominant ninsori, pe arii mai extinse, după care tendinţa va fi de predominare a ploilor, care vor fi slabe cantitativ şi se vor semnala pe arii restrânse.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 26 octombrie-8 noiembrie 2012, are la bază datele provenite de la Centrul european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.