Campanie pentru alegerea primei femei ce va apărea pe o bancnotă naţională

0

Peste 7.000 de bucureşteni au semnat, sâmbătă, o petiţie care îşi propune să desemneze prima personalitate feminină ce va apărea pe o bancnotă emisă de BNR.

 Acţiunea a debutat sâmbătă în Centrul Vechi al Capitalei şi este organizată de TBWA\Bucureşti, Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate şi ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, având titlul ‘ALTFEM – Semnează petiţia pentru prima personalitate feminină pe o bancnotă românească’.

Semnăturile sunt strânse atât pe hârtie, cât şi electronic, pe site-ul www.altfem.ro.

Campania are două etape. În prima etapă organizatorii doresc să strângă peste 50.000 de semnături de susţinere, după care lista va fi trimisă Băncii Naţionale a României. În etapa a doua va fi aleasă personalitatea feminină care urmează să apară pe viitoarea bancnotă emisă de BNR.

ALTFEM propune o listă cu 12 personalităţi feminine care au marcat istoria şi cultura din România: Regina Maria, Ana Aslan (medic), Ştefania Mărăcineanu (fizician), Sofia Ionescu (prima femeie neurochirurg din lume), Ana Ipătescu (rol important în Revoluţia de la 1848), Haricleea Hartulari-Darclee (soprană), Alexandrina Cantacuzino (lideră a mişcării feministe româneşti), Aurora Gruescu (prima femeie inginer silvicultor din lume), Elisa Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din Europa), Cecilia Cuţescu-Storck (prima femeie profesor universitar în învăţământul de artă din Europa), Sarmiza Bilcescu-Alimănişteanu (prima femeie doctor în drept din lume), Ecaterina Teodoroiu (eroină în Primul Război Mondial).

Alegerea celor 12 personalităţi a fost realizată de echipa proiectului pe criterii de notabilitate şi relevanţă la nivel naţional şi internaţional.

Proiectul ALTFEM îşi propune îmbunătăţirea percepţiei asupra femeilor şi creşterea gradului de conştientizare a experţilor şi operatorilor mass-media, a partenerilor sociali, autorităţilor publice şi a femeilor, asupra problematicii egalităţii de şanse şi de gen în societatea românească.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.